Печерський райсуд обрав запобіжний захід волонтерці Звіробій за погрози Зеленському

 

Печерський райсуд Києва обрав підозрюваній у справі про погрози президенту Володимиру Зеленському волонтерці Олені Біленькій, відомій під псевдо Маруся Звіробій, запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання з браслетом.

Таке рішення суд ухвалив у понеділок, 10 лютого, передає “Новинарня“.

Слідчий у справі подав клопотання щодо запобіжного заходу для військової волонтерки у вигляді особистого зобов’язання, і суд повністю задовольнив клопотання.

Біленьку зобов’язали здати закордонний паспорт, носити електронний засіб контролю, не виїжджати за межі Київщини, з’являтися за першим викликом до слідчого тощо.

Запобіжний захід діє до 9 квітня 2020 року.

За інформацією каналу “Прямий”, адвокати підозрюваної вимагали передати матеріали справи до Шевченківського суду. За територіальною підсудністю Марусі Звіробій, судове засідання мало б відбуватися саме там, а не в Печерському суді, запевняв захисник. Однак суддя відхилив вимогу адвоката Марусі Звіробій.

На брифінгу після оголошення рішення суду Маруся Звіробій знову виступила з різкою критикою на адресу президента Зеленського.

“Мені по хріну, буде в мене браслет, не буде, з якого я буду боку ґрат. Я бачу, що уклоністи і сцикуни намагаються зруйнувати роботу ветеранів”, – сказала вона.

“Ми воювали шість років, щоб тут були наші, а не російські порядки… Але на нас (ветеранів АТО/ООС і волонтерів) наступають, і фронт уже в Києві”, – зазначила Звіробій.

“…Я виїм йому (Зеленському) мозок. Нехай це теж якось кваліфікують. Як називають, коли людей їдять? Канібалізм?” – заявила також волонтерка.

“Я об’єктивно вважаю, що наш президент – сцикло. І чекаю сюди президента, тому що він – головнокомандувач воюючої країни – не повинен ображатися на двох дівчаток за фразу: “Якщо ти будеш погрожувати ветеранам – тебе підірвуть”. Хочу щоб усі почули, що відтепер попередження президента – це стаття. Він попередження вважає погрозами … Я хочу його бачити, хочу бачити його очі. Чого він ходить там у Папи Римського в броніку” – сказала Звіробій під час засідання.

Маруся Звіробій додала, що вона з народною депутаткою Софією Фединою не мала наміру погрожувати президентові, вони просто закликали його бути обачним під час поїздок до зони ООС.

Її захист наполягав на тому, що судовий процес політизований і доказів провини Звіробій немає.

Читайте також:
ДБР просить зняти недоторканність з нардепки Федини за погрози Зеленському

Як інформувала “Новинарня“, 6 лютого волонтерці Марусі Звіробій у Державному бюро розслідувань вручили підозру за фактом погроз убивством президенту України Володимиру Зеленському.

У жовтні 2019 року народна депутатка від “ЄС” Софія Федина та військова волонтерка Олена Біленька (Маруся Звіробій) записали відео, в якому висловили обурення спілкуванням президента Володимира Зеленського із добровольцями в Золотому на Луганщині. Федина заявила, що президент поводиться так, ніби вважає себе безсмертним. Вона зазначила, що так розмовляти із захисниками “навіть не всі сєпари дозволяли”. Звіробій натякнула, що в зоні ООС можна підірватися.

28 жовтня заступник голови Комітету ВР із питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олександр Качура (фракція “Слуга народу”) подав до ГПУ і ДБР заяву про вчинення злочину депутаткою від “ЄС” Софією Фединою.
29 жовтня фракція “Слуга народу” всім складом вийшла до трибуни парламенту, аби закликати Верховну Раду разом з правоохоронцями і всім суспільством розібратися у ситуації, пов’язаній з висловлюваннями депутата з фракції “Європейська солідарність” на адресу президента України Володимира Зеленського.
Народна депутатка від партії “ЄС”, командирка Медичного батальйону “Госпітальєри” Яна Зінкевич заступилася за колегу по фракції Федину.

Хто така Маруся Звіробій

Маруся Звіробій (справжнє ім’я Олена Анатоліївна Самбул (Біленька)), 1978 р.н. — українська доброволиця, інструкторка навчального центру ДШВ, громадська діячка, блогерка, в минулому – журналістка.

До Майдану займалася приватним підприємництвом, мала веб-студію, викладала дизайн, займалася рекламою. Була учасницею клубу історичної реконструкції.

Під час Майдану стала волонтером, створивши проєкт “Допомога пораненим Майдану”.

Із початком війни почала допомагати військовим. Влітку 2014-го організувала полігон початкової військової підготовки, на якому волонтери-інструктори навчали початковій військовій підготовці бійців збройних сил України та добровольчих батальйонів перед виїздом на фронт.

Восени 2014 року Маруся Звіробій стала командиром 11-го батальйону ДУК “Правий сектор” на Київщині. У 2015 році почала співпрацювати з 79-ю бригадою ВДВ, готуючи для них бійців на контрактну службу. Випускників її команди називали “Марусиними ведмедями”.

У 2016 році – старший солдат та командир мобільної інструкторської групи десанту Збройних сил України “Марусині ведмеді” 199-го навчального центру ДШВ, що на Житомирщині.

У 2017-у році стала військовослужбовцем бригади швидкого реагування Національної гвардії України, та за рік повернулась до Десантно-штурмових військ з новим проєктом.

На початку 2019 року втілювала в життя пілотний проєкт коротких ротацій в окремому розвідувальному батальйоні ДШВ у складі цього батальйону на контрактній службі.

Звільнилася з лав ЗСУ за станом здоров’я.

Заміжня, виховує дочку.

Читайте також:
Депутатка “ЄС” Федина назвала умови, за яких вона вибачиться перед “слугами”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна