“Їх там ще сотня”. Звільнені з РФ українські політв’язні звернулися до світової спільноти

 

Росія незаконно утримує близько 100 українських політв’язнів, які вимушені зустрічати Різдво за юліанським календарем у російських тюрмах.

Про це йдеться у відеозверненні, яке опублікувало Міністерство закордонних справ України.

У цьому відео звільнені українські бранці розповіли про важкі умови їхнього перебування у в’язницях, про те, як вони святкують новорічні свята на волі, та закликали світову спільноту сприяти виходу на свободу всіх політичних в’язнів у Росії та на тимчасово окупованих територіях, у Криму й ОРДЛО.

У відео знялися Роман Сущенко (говорив англійською), Артур Панов, Микола Карпюк, Олексій Сизонович та Володимир Балух.

“Близько 100 громадян України, незаконно ув’язнених в Росії, “відзначають” різдвяні свята у в’язниці. ЗНОВУ!
Деякі українські політв’язні були звільнені та повернуті додому до своїх родин і друзів, яких вони не могли бачити роками та “відзначали” свята у в’язницях.
Враховуючи це, наша новорічна резолюція – зробити все можливе, щоб повернути наших людей додому, і ми дійсно потребуємо вашої підтримки!
Тому ми закликаємо міжнародне співтовариство тримати тиск на Кремль до звільнення всіх політв’язнів на тимчасово окупованих територіях. У прогресивних та вільних суспільствах немає місця політичним репресіям.
Разом ми це зробимо!” – ідеться в дописі пресслужби МЗС, що супроводжує відео.

Як повідомляла “Новинарня“, 7 вересня 2019 року відбувся обмін утримуваними особами відбувся між Україною і Росією у форматі “35 на 35”. В Україну повернулися 24 військовополонені моряки, а також 11 цивільних осіб – Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Роман Сущенко, Євген Панов, Микола Карпюк, Станіслав Клих, Павло Гриб, Олексій Сизонович, Володимир Балух, Артур Панов, Едем Бекіров.
Моряків ВМСУ повернули в рамках обміну, попри те, що Міжнародний трибунал з морського права зобов’язав Росію безумовного звільнити полонених українських моряків і три захоплені судна.

29 грудня відбувся великий обмін між Україною та ОРДЛО (76 на 123), було звільнено й передано на окуповані території також чимало громадян Росії.

Читайте також:
“Відпочивати в Криму – як у крові купатися”. Як живе і що думає політв’язень Балух після звільнення

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна