Обмін полоненими закінчився, звільнено 76 українців, – ОП

 

Процес взаємного звільнення утримуваних осіб, що відбувався 29 грудня на КПВВ “Майорське” біля Горлівки, завершився.

Про це після 16-ї години повідомила пресслужба офісу президента України.

“76 наших – у безпеці на підконтрольній Україні території. Подробиці згодом”, – йдеться в повідомленні.

Водночас, за словами сепаратистів, вони передали 77 осіб та отримали понад 120 осіб (60+63).

Перед тим так звана “омбудсмен ДНР” Дар’я Морозова заявила: “Ми (сепаратисти ОРДО – “Н”) отримали від Києва 60 осіб, ще українська сторона не довезла кілька людей, ми чекаємо їх. А Україні ми передали 52 людини”.

У свою чергу представниця “ЛНР” Ольга Кобцева розповіла сепаратистським медіа Луганська: “В принципі, можна сказати, що обмін виконаний в повному обсязі відповідно до списків всіх встановлених на всіх встановлених”. За її даними, “ЛНР” в рамках обміну утримуваними особами передала українській стороні 25 осіб і отримала 63.

Крім 76 людей, переданих Києву, ще чотири особи, звільнені бойовиками, вирішили залишитися в ОРДЛО. На той бік відмолилися їхати понад 20 звільнених в’язнів.

* * *

У результаті обміну на Батьківщину повернулися: 12 військовослужбовців (три з яких знаходились у місцях позбавлення волі на території ОРДЛО з 2015 року); 64 цивільних (17 із яких утримувались з 2015–2016 років).

Про це повідомив пресцентр СБУ, опублікувавши списки звільнених.

Як відомо, звільнених з полону чекають родичі й журналісти в аеропорту “Бориспіль” і в “Мистецькому арсеналі” в Києві.

Як інформувала “Новинарня“, напередодні, 28 грудня, президент Володимир Зеленський підтвердив, що на 29 грудня запланований обмін полоненими з ОРДЛО, він відбудеться в районі КПВВ “Майорське” біля окупованої Горлівки без представників ЗМІ.

Про такий обмін, що має відбутись до кінця 2019 року, домовилися лідери країн “нормандської четвірки” на саміті в Парижі 9 грудня (починаючи з “усіх встановлених на всіх встановлених”).
Сам факт обміну узгодили учасники ТКГ під час відеоконференції 23 грудня.

Перед очікуваним обміном в Україні відбувалася “юридична чистка” ув’язнених – підозрюваних, обвинувачених та засуджених, так, щоб їх можна було віддати на вимогу влади РФ. Зокрема, суд випустив з-під варти проросійських бойовиків, що скоїли теракт у Харкові 22 лютого 2015 року з чотирма смертями – Володимира Дворнікова, Віктора Тетюцького та Сергія Башликова, п’ятьох “беркутів” – Сергія Зінченка, Павла Аброськіна, Олександра Маринченка, Сергія Тамтуру та Олега Янішевського, яких обґрунтовано обвинувачують у масових розстрілах людей на Майдані 20 лютого 2014 року, та інших.

При цьому повідомлялося, що Росія не віддає на обмін кримських політв’язнів.

Як повідомляла “Новинарня“, попередній обмін утримуваними особами між Україною й ОРДЛО відбувся 27 грудня 2017 року на тому ж КПВВ “Майорське” у форматі “74 на 306”.
Обмін полоненими між Україною і РФ відбувся 7 вересня 2019 року у форматі “35 на 35”.

Читайте також:
Двоє жінок відмовилися виїздити з “ДНР” в рамках обміну, – сепарЗМІ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.