ТКГ по відео узгоджує обмін полоненими до Нового року

 

Триває відеоконференція учасників Тристоронньої контактної групи, під час якої мають завершити роботу над списками для обміну полоненими з терористами ОРДЛО.

Як повідомляє “Новинарня“, переговори стартували в понеділок, 23 грудня, о 14:15.

Підконтрольні Луганську сепаратистські ЗМІ пишуть, що основна тема перемовин: погодження списків утримуваних осіб за формулою “всіх установлених на всіх установлених”.

Разом з тим, одна група людей, яких планують звільнити у рамках обміну утримуваними між Україною і самопроголошеними “Л/ДНР” вже узгодили. Про це повідомив міністр закордонних справ України Вадим Пристайко в інтерв’ю “Укрінформу”, яке опублікували увечері 22 грудня.

“Ми дійсно розраховували на трохи більший прогрес у цьому питанні. Узгодили одну групу людей, яка вже точно готова до обміну. Виникає питання: обміняти їх прямо зараз чи спробувати допрацювати списки та забрати всіх, оскільки ми хочемо максимальну кількість людей повернути родинам до Нового року. Тому координатором від ОБСЄ було прийняте рішення невідкладно провести відеоконференцію та завершити роботу над списками”, — сказав Пристайко.

Читайте також:
Обмін полоненими відбудеться до кінця року, – адвокат Рибін

Як інформувала “Новинарня“, обмін полоненими між Україною й Росією/ОРДЛО за формулою “всіх на всіх” (для початку – “всіх встановлених на всіх встановлених”) до кінця 2019 року був погоджений на саміті “нормандської четвірки” в Парижі 9 грудня.
Однак на переговорах ТКГ в Мінську 18 грудня сторонам не вдалося досягти згоди щодо втілення такого обміну.
Представник України в ТКГ Леонід Кучма висловлював сподівання, що переговори будуть продовжені на скайп-конференції 20 грудня. Того дня прессекретарка Кучми Дарка Оліфер повідомила, що “на продовження роботи зі звільнення осіб, які утримуються в ОРДЛО, відеоконференцію Тристоронньої контактної групи призначено на понеділок, 23 грудня 2019 року”.

Читайте також:
Суд звільнив з-під арешту колишнього “беркутівця”

“Шанс на обмін полоненими залишається, Росія повинна вплинути на сепаратистів”, – посол Франції

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна