Міноборони відреагувало на багатомільйонну заставу генералу Марченку

 

В оборонному відомстві відреагували на рішення Печерського районного суду Києва, яким генерал-майору Дмитру Марченку обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю виходу під заставу у 76 млн грн.

Як повідомляє “Новинарня“, допис опублікували у вівторок, 12 листопада, на офіційній сторінці у соцмережі Facebook МОУ.

Зазначається, що Міноборони “вкотре наголошує, що зацікавлене у об’єктивному та компетентному розслідуванні справи” щодо закупівлі бронежилетів.

“Разом з тим, викликає подив той факт, що Дмитру Марченку було обрано саме такий запобіжний захід, незважаючи на те, що він не переховувався та співпрацював зі слідством, є бойовим офіцером, “кіборгом”, позитивно характеризується по службі, а також те, що судом не було взято до уваги пропозицію кількох народних депутатів та Героїв України про взяття Дмитра на поруки”, – йдеться в дописі.

Міністерство оборони України наголошує, що готове надати всебічне сприяння слідству і сподівається на його об’єктивність та неупередженість.

Марченкові інкримінують ч. 2 ст. 28 (злочин, скоєний групою осіб за попередньою змовою) і ч.3 ст. 426 (бездіяльність військової влади).

Читайте також:
“Обшукували офіцерів, які 4 роки ламали схеми”: Бірюков про “реванш руками ДБР”

Як інформувала “Новинарня“, 26 червня Держбюро розслідувань оголосило про проведення чотирьох десятків обшуків у справі за фактом закупівлі для потреб Міністерства оборони непридатного майна за завищеними цінами.

Як стало відомо, обшуки проходили в приміщеннях Головного управління розвитку та супроводження матеріального забезпечення ЗСУ одночасно з обшуками в домівках генерала Дмитра Марченка, інших офіцерів ГУРСМЗ, у заступника міністра оборони генерала Олега Шевчука, вдома у тодішнього радника міністра оборони Юрія Бірюкова, на фірмах-постачальниках, а також у 95-й окремій десантно-штурмовій бригаді ЗСУ.

Як розповідав на брифінгу директор ДБР Роман Труба, виявили і вилучили 11 тисяч бронежилетів та документацію, яка була укладена для постачання бронежилетів та іншого майна.

За версією слідства, до злочинної групи, яка організувала закупівлю непридатного речового майна для потреб ЗСУ, зокрема бронежилети “Темп”, входять один з керівників Міністерства оборони, а також керівництво департаментів та управлінь цього відомства, що нібито “діяли у групі з іншими службовцями приватного сектору, а також дослідницьких закладів”.
За попереднім висновком ДБР, ці дії завдали шкоди державі на суму біля 100 млн грн та поставили під загрозу здоров’я та життя військовослужбовців.

Ексзаступник глави адміністрації президента Януковича, близький до олігарха Ігоря Коломойського юрист Андрій Портнов заявив, нібито він є одним з ініціаторів даних обшуків, здійснених ДБР у військових.

За повідомленням із ЗСУ, в липні балістична перевірка підтвердила якість бронежилетів, через які ДБР порушило справу.

Згодом стало відомо, що ДБР проводило свою експертизу бронежилетів у системі МВС.

5 листопада ДБР оголосило підозри генералу Марченку та ще чотирьом військовослужбовцям ГУРСМЗ, серед яких заступник начальника управління капітан Ольга Капінус.

За заявою Романа Труби, під час випробування зі 110 бронежилетів “Корсар МЗс-1-4”, закуплених 2019 року, були пробиті 79 (70%). Вони прострілюються зокрема при намоканні.

У великому інтерв’ю “Новинарні” в жовтні генерал Дмитро Марченко заявляв, що після червневих обшуків в управлінні його на допити не викликали, він мав статус свідка.
На запитання, чому виникли претензії ДБР, Марченко сказав: “Я думаю, це сукупність. І претензії виробників, і політичний момент тут 100%. Мене, на жаль, так прив’язують, що, типу, якщо Марченко отримає якесь покарання, то всі будуть розуміти, що це відплата Порошенку. Але де я, а де Порошенко?.. Також вбачаю, що я не дуже зручний, бо говорю правду”.
Також він наголосив, що “взагалі не бачить” судових перспектив у цьому провадженні. Водночас Марченко подав зустрічний позов до ДБР, яке проводило в ГУРСМЗ незаконні обшуки та зводить наклепи на військовослужбовців управління.

“Насправді з бронежилетами все було в порядку. Але ДБР мене оббрехало на всю країну. В мого батька було два серцеві напади, бо серед сусідських бабусь ходить поголос: “Бач, Сашо, ми думали, твій Дімка герой, а він, виявляється, падло, нашим солдатикам он що давав!”
Ну навіщо так робити? У ДБР не було жодної експертизи, а вони заявляли такі серйозні речі. Ви не з тим граєтеся, хлопці. Я військовий, і я вам за таке горлянки всім перегризу!
Я готовий нести повну відповідальність за все, що в мене відбувається. Якщо вони знайдуть у мене неякісні бронежилети і доведуть, що це йшло від мене, з моїм наказом – я сам проситиму в суді максимальний термін. Але якщо цього немає, навіщо зводити наклепи?!
Я ж розумію, що це не просто річ, а життя солдата. Якби ви знали, стільки ми партій виробникам позавертали! Один там плювався і казав: “Якби не Марченко, я би став мільйонером”, – розповідав Дмитро Марченко.

Читайте також:
Генерала Марченка довго прослуховували, але корупції не знайшли, – Бірюков

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна