“Обшукували офіцерів, які 4 роки ламали схеми”: Бірюков про “реванш руками ДБР”

 

Слідчі Державного бюро розслідувань в середу, 26 червня, проводили обшуки в приміщеннях Головного управління розвитку та супроводження матеріального забезпечення ЗСУ одночасно з обшуками в домівках генерала Дмитра Марченка, інших офіцерів ГУРСМЗ, у заступника міністра оборони генерала Олега Шевчука, вдома у радника міністра оборони Юрія Бірюкова, на фірмах-постачальниках, а також у 95-й окремій десантно-штурмовій бригаді ЗСУ.

Про це в соцмережах повідомили співробітники управління.

Юрій Бірюков в ефірі “Прямого” телеканалу заявив, що обшуки мають ознаки “реваншу” й політичного тиску, адже і він, і колишній командир 95 одшбр Михайло Забродський є кандидатами в народні депутати від партії “Європейська солідарність”.

“Почався реванш. І на жаль, він почався біля армії”, – заявив Бірюков у “Фейсбуці”.

За його словами, обшукують офіцерів, “які чотири роки ламали схеми, розкривали поставки лайна в армію, знаходили крадіжку палива і писали ТУ”.

Організатор волонтерського руху також пов’язує обшуки з імовірним реваншем колишніх постачальників, яких усунули разом із корупційними схемами в МОУ.

Юрій Бірюков. Архівне фото

“За п’ять років в Міністерстві оборони ми зламали корупційних схем на 10 мільярдів гривень. Причому основні корупційні схеми були зав’язані на поставці речового забезпечення, стабільно починаючи з 2008-2009 року. І на продовольчому забезпеченні, де ми не встигли закінчити провести реформу, тобто вона проведена на 50% військових частин. Ми “вибивали” фірми, які зайшли в 2007 році. Ми п’ять років боролись з цими фірмами”, – заявив Бірюков.

“Те, що ми зробили в 2015 році – це збісило фірми, коли ми повністю відкрили поставки міністерства оборони. Тому що до 2015 року це було дві-три фірми. Не було ніякої документації в відкритому доступі.
Це перше, що ми почали робити. Ми почали публікувати всю технічну документацію на речове забезпечення у відкритому вигляді на сайті. До цього ніхто такого не робив. Завжди технічні умови на будь-який елемент належали якомусь бізнесмену, і бізнесмен на цьому добре заробляв. Ми всі ці технічні умови розробили самі, виклали на сайті Міністерства оборони, і безоплатно постачальники ними користуватись. І, звісно, це збісило певну групу впливових людей”, – сказав Юрій Бірюков.

“Мені складно зараз судити, хто на що зав’язаний. Тому що реально треба дивитись, що це за кримінальні справи, які це фірми, а потім просто згадувати, які групи впливових людей стоять за якою фірмою”, – додав він.

Бірюков відзначив “збіг” – 24 червня його і Забродського зареєстрували кандидатами в народні депутата від партії “Європейська солідарність”, і того ж дня Бориспільський міськрайонний суд видає ухвалу, якою санкціонував обшук.

“У рішенні суду дуже багато дивного. Кримінальне провадження за частиною 2 статті 364 КК, це про зловживання владою і службовим становищем. Залишилося тільки зрозуміти, як можна зловживати службовим становищем співробітника патронатної служби, єдиним повноваженням якого є можливість подавати рапорти на ім’я міністра оборони України”, – зауважив волонтер.

Юрій Бірюков розповів, що під час обшуків у нього вилучили єдину стару флешку, яка не є робочою, і дві чернетки із записами.

За його словами, під час двох годин обшуку його маєтку в селі Гатне під Києвом найбільший інтерес слідчих ДБР викликала його військова форма, яку хотіли вилучити, та наказ міністра оборони про норми речового забезпечення.

“Прям теж хотіли вилучити, але потім побачили, що це наказ за підписом Гриценка і Януковича, та й передумали”, – написав Бірюков у “Фейсбуці”.

“Що найбільше здивувало – яке відношення я маю до Державного бюро розслідувань і їхніх повноважень, якщо я ні разу не був за п’ять років державним службовцем. Взагалі ні в якому статусі”, – розповів Бірюков у телеефірі, додавши, що був лише радником патронатної служби міністра оборони (поза штатом).

Юрій Бірюков наголосив, що не мав повноважень підписувати документи і не був службовою особою Міністерства оборони.

“Мені не прид’явили ні про те, що я підозрюваний, ні про те, що я свідок”, – наголосив Бірюков. “Що це було, тепер будуть розбиратись адвокати”, – додав він.

“Дивно, що шукали “нормативна документація на речове майно – ТУ”. Це, ну, можливо, страшний доказ. Тоді роблю зізнання – всі ТУ висять на сайті МО з 2015 року, це була одна з найголовніших реформ у забезпеченні армії, коли ми зламали багаторічну монополію кількох “обраних” постачальників, які ТУ оформляли на себе і робили потім поставки на умовах “ексклюзиву”, – додав Бірюков.

“Дивно, що сподівалися знайти якісь поклади грошей і дорогого барахла. Хоча, ні, не дивно – так, я бачив фотки з обшуків і знаю про пристрасть корупціонерів до зливків золота і пачок грошей. Але я пройшов фронт, нехай і не в статусі військового, а волонтера. Я ховав друзів. Я ридав потім під табличками з їхніми прізвищами в Залі пам’яті. І за п’ять років роботи в МО мені нема чого соромитися і не за що боятися”, – заявив Бірюков.

Як інформувала “Новинарня“, 26 червня Держбюро розслідувань оголосило про проведення чотьох десятків обшуків у справі за фактом закупівлі для потреб Міністерства оборони непридатного майна за завищеними цінами.
Як розповів на брифінгу директор ДБР Роман Труба, виявили і вилучили 11 тисяч бронежилетів та документацію, яка була укладена для постачання бронежилетів та іншого майна.
Труба розповів, що слідчі відомства протягом двох місяців розслідують кримінальну справу за фактом закупівлі непридатного до використання речового майна для Збройних сил — бронежилетів, наметів, одягу — за завищеними цінами.
“За нашою інформацією, три з п’яти бронежилетів прострілюються. Закуплено 100 тисяч комплектів військової форми за завищеними цінами. Лише вартість одного елементу одягу завищена на суму близько 10 млн грн. Було закуплено намети, які непридатні для використання, і перелік таких незадовільних речей, закуплених для ЗСУ, досить великий”, – заявив Труба.
За версією слідства, до злочинної групи, яка організувала закупівлю непридатного речового майна для потреб ЗСУ, зокрема бронежилети “Темп”, входять один з керівників Міністерства оборони, а також керівництво департаментів та управлінь цього відомства, що нібито “діяли у групі з іншими службовцями приватного сектору, а також дослідницьких закладів”.
За попереднім висновком ДБР, ці дії завдали шкоди державі на суму біля 100 мілн грн та поставили під загрозу здоров’я та життя військовослужбовців.

Екс-заступник глави адміністрації президента Януковича, близький до олігарха Ігоря Коломойського юрист Андрій Портнов заявив, нібито він є одним з ініціаторів даних обшуків, здійснених ДБР у військових.

Партія “Європейська солідарність” розцінює дії ДБР “як спробу дискредитації колишнього і нинішнього командування однієї з найкращих частин Збройних сил України та намаганням послаблення її боєздатності”.

“Євросолідарність” вважає, що “реваншисти уже не приховують: вони мають безпосередній вплив на нову владу та контролюють правоохоронні органи”.
“Крім того, оскільки колишній командир 95-ї бригади Герой України Михайло Забродський, як і Юрій Бірюков, входить до передвиборчого списку партії, ми розцінюємо сьогоднішні обшуки також як демонстраційно-показовий тиск на “Європейську солідарність”, – заявили в партії Порошенка.

Читайте також:
ДБР розслідує вісім проваджень щодо Порошенка, – Труба

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна