НАТО не хоче нової гонки озброєнь з Росією, – Столтенберг

 

Зухвала поведінка Росії, зокрема, її агресія проти України, порушення міжнародного законодавства та правил контролю над озброєннями, перетворюють цю країну на головне джерело нестабільності, перед якою постає НАТО, що вимагає від Альянсу єдності та рішучості.

Про це заявив генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг в четвер, 7 листопада, у Берліні під час промови у Фонді Корбера, повідомляють на сайті НАТО.

“Більш зухвала (поведінка) Росії стала ключовим фактором зростання непередбачуваності, з якою ми стикаємось. Анексія Криму (Росією) стала першим випадком після Другої світової війни, коли одна країна захоплює територію іншої країни в Європі. Північна Америка та Європа відповіли рішуче і разом. НАТО здійснило найбільш значне посилення власної колективної оборони з часів завершення “холодної війни”. А Європейський Союз залишається твердим у застосуванні економічних санкцій”, – сказав генеральний секретар НАТО.

За його словами, такі спільні дії продемонстрували Росії, які наслідки має для неї порушення міжнародного законодавства, і водночас стали свідченням зміцнення трансатлантичного зв’язку. Генеральний секретар нагадав, що союзники НАТО рішуче підтримали США, коли Росія своїми діями зруйнувала Договір про ракети малої та середньої дальності (ДРМСД), який десятиліттями був основою міжнародної системи контролю над озброєннями.

“Позиція НАТО є чіткою. Ми робимо все, щоб наші громадяни були у безпеці. Але ми не будемо дзеркально відповідати на те, що робить Росія. Ми не хочемо нової гонки озброєнь. Ми не хочемо ще однієї «холодної війни». І ми не маємо наміру розміщувати у Європі нові ядерні ракети наземного базування. Союзники по НАТО продовжують виступати за ефективний контроль над зброєю, за роззброєння та зміцнення режиму нерозповсюдження. І ми готові до відкритого та змістовного діалогу з Росією”, – наголосив Столтенберг.

Як писала “Новинарня“, в уряді України визначили п’ять стратегічних напрямків співпраці з НАТО.

Читайте також:
Будапештський меморандум не вартий паперу, на якому підписаний, лише Вашингтонський договір і НАТО, – Порошенко на ЛБФ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна