Будапештський меморандум не вартий паперу, на якому підписаний, лише Вашингтонський договір і НАТО, – Порошенко на ЛБФ

 

Україна має щороку подавати заявку на надання Плану дій щодо членства в НАТО і не пізніше 2023 року підписати ПДЧ.

Як передає “Новинарня“, про це п’ятий президент заявив у п’ятницю, 1 листопада, під час виступу на Львівському безпековому форумі.

“За ці п’ять років нам спільно вдалося чимало зробити, насамеред – зберегти державу, зруйнувати плани Володимира Путіна щодо розшматування України і реалізації проекту “Новоросія”. Коли дев’ять областей України мали були повернуті в зону впливу, особистих інтересів Російської Федерації. Сьогодні ж ніхто не ставить навіть під сумнів карту нашої держави, яка беззастережно є частиною Європи, і не належить до сфери впливу Росії”, – наголосив Порошенко.

За його словами, будувати подальші відносини України і НАТО можна лише розуміючи, що проблема окупації Криму не є лише українською чи російською, це – глобальна безпека світу.

Порошенко підкреслив, що Україна має зберегти результати співпраці з НАТО.

“Сьогодні окремі представники теперішньої влади почали казати, що нам не потрібен ПДЧ. Бо ми вже подали заявку у 2008 році. Але ПДЧ – це не є заявка. І заявку ми підтверджували кожного року. Минулого року наша країна отримала статус аспіранта. Також минулого року я надіслав листа Генсеку НАТО Єнсу Столтенбергу про підтвердження наміру вступу в якості повноправного члена НАТО. Тепер ми повинні підготуватися і не пізніше 2023 року Україна має підписати ПДЧ. Іншого варіанту забезпечення безпеки – не існує”, – вважає Петро Порошенко.

Він нагадав, що президент Володимир Зеленський напередодні відкинув коментарі окремої монобільшості і чітко окреслив – Україна бореться за План дій щодо членства в НАТО.

“Ми маємо точно забезпечити отримання плану дій щодо членства в Альянсі. Нічого важливішого зараз в плані безпеки для України не існує”, – зазначив п’ятий президент і додав, що не варто орієнтуватися перед зустріччю у “нормаднському форматі” на те, чи сподобається російському лідерові така безпекова політика України, чи ні.

Петро Порошенко закликав не вірити президентові Росії Володимиру Путіну, адже “така довіра колишньої влади, під керівництвом Віктора Януковича, дуже дорого коштувала українцям”.

Під час виступу він вкотре наголосив про неефективність Будапештського меморандуму.

Будапештський меморандум не вартий паперу , на якому підписаний, тільки Вашингтонський договір – це повноцінне членство в НАТО”, – підсумував Порошенко.

Львівський безпековий форум-2019 триває з 30 жовтня до 1 листопада. Основна тема цьогоріч – “Росія в Європі: старі помилки чи нові виклики”.
Участь у заході беруть понад 200 експертів та посадовців з більш, ніж з десяти країн світу – США, Великої Британії, Латвії, України, Польщі, Румунії, Фінляндії, Іспанії, Німеччини та ін.

Читайте також:
Втрата впевненості українців у армії та уряді зіграє на руку Росії, – генерал Годжес

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.