В уряді визначили 5 стратегічних напрямків співпраці з НАТО

 

Україна планує продовжувати співпрацю з Північноатлантичним альянсом у новому форматі за п’ятьма стратегічними напрямками.

Їх назвав віцепрем’єр-міністр Дмитро Кулеба брифінгу із заступником генсекретаря НАТО Беттіною Каденбах у четвер, 31 жовтня, повідомляє “Укрінформ“.

За його словами, це такі напрямки:

  1. Реформа сектору оборони та безпеки.
    Урядовець підкреслив, що за цим напрямом увага приділятиметься зміцненню Військово-морських сил України, Сил спеціальних операцій, логістики, кіберзахисту та військової поліції.
  2. Розвиток демократичного цивільного контролю над сектором безпеки і оборони.
  3. Професійна освіта та фаховий розвиток військових і цивільного персоналу.
  4. Розвиток національної стійкості як системи заходів, які дозволяють органам держави ефективно зупиняти і протидіяти сучасним викликам та загрозам, зокрема, гібридним.
  5. Безпека людини.

“Ми хочемо зробити співробітництво з НАТО максимально людиноцентричним, тому що зрештою ми робимо євроатлантичну інтеграцію для того, щоб кожен український громадянин почувався захищеним”, – пояснив Кулеба.

Як повідомляла “Новинарня“, 30-31 жовтня в Україні перебуває з візитом Північноатлантична рада (аостійні представники в НАТО від країн-членів. Візит розпочався в Одесі. У четвер генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг та посли країн-членів Альянсу працюють у Києві.

Раніше, 25 жовтня, міністр оборони України Андрій Загороднюк під час візиту в штаб-квартиру НАТО заявив, що Україна й Північноатлантичний альянс погодили перехід до нового формату співпраці “Одна країна – один план”, який вбере у себе всі попередні напрацювання та зосередить їх під єдиною структурою контролю й координації.
“Ми перезапускаємо формат роботи з НАТО, робимо його набагато практичнішим, націленим на конкретні результати. Йдеться не лише про підписання документів, а й про імплементацію стандартів НАТО, які відчують на собі військовослужбовці вже в конкретній перспективі”, – сказав новий глава МО України.
За його словами, НАТО має намір запропонувати формат для оптимізації та вдосконалення співробітництва з усіма країнами-партнерами, і Україна буде першою країною, яка напрацьовуватиме такий досвід.
При цьому йшлося про визначення п’яти пріоритетних напрямків співпраці.

Читайте також:
Заява НАТО за підсумками візиту в Україну: підтримка рішень Бухарестського саміту, і не тільки

Кулеба пояснив, чому уряд не буде подавати нову заявку на ПДЧ в НАТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.