Кулеба пояснив, чому уряд не буде подавати нову заявку на ПДЧ в НАТО

 

Віцепрем’єр-міністр з питань європейської і євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулеба пояснив, що Україна вважає чинною заявку на отримання Плану дій щодо членства в НАТО, подану ще 2008 року до Бухарестського саміту альянсу.

Про це Кулеба сказав на брифінгу із генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом в Одесі 30 жовтня.

Дмитро Кулеба наголосив, що нинішній уряд є першим урядом, який чітко закріпив у Програмі своєї діяльності ціль – за п’ять років досягти відповідності критеріям членства в Альянсі.

“Різні оцінки громадської думки демонструють одну і ту саму тенденцію – поступове зростання підтримки євроатлантичної інтеграції в Україні. Переконаний, що це вже не просто природна реакція українців на агресію Росії, а усвідомлене рішення”, – зазначив віцепрем’єр-міністр.

Він підкреслив, що Україна зробила свій вибір – членство в НАТО. Так само Альянс у 2008 році також зробив свій вибір, коли на саміті в Бухаресті вирішив, що Україна стане членом НАТО.

“Ми виходимо з того, що це рішення буде виконане. Заявка на отримання Плану дій щодо членства, подана Україною у 2008 році, є чинною. Не потрібно подавати нову заявку. Потрібно здійснювати реформи, поглиблювати співпрацю з Альянсом, досягати сумісності наших Збройних сил з НАТО. Питання надання ПДЧ має бути суто технічним, а не політичним”, – пояснив Дмитро Кулеба, якого цитує Урядовий портал.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг своєю чергою підтвердив незмінну підтримку України з боку Альянсу та повідомив про запуск нової ініціативи у співпраці НАТО з Україною, яка має поєднати всі існуючі досі формати співпраці.

“Ми маємо довгострокове партнерство з Україною і час від часу його переглядаємо. У нас вже є річні національні програми співпраці України з НАТО, Комплексний пакет допомоги, а також Комісія Україна–НАТО. Зараз ми запускаємо нову ініціативу, яка має на меті скоординувати та сумістити ці різні формати роботи, зробивши їх більш пов’язаними та узгодженими”, – зазначив Єнс Столтенберг.

Він також нагадав про рішення Альянсу, ухвалене навесні, про надання Україні додаткової допомоги задля розширення співпраці у різних сферах, та переважно у питаннях, пов’язаних із військово-морським флотом.

Довідково

З Декларації Бухарестського саміту, офіційний переклад – сайт НАТО:

“…23. НАТО вітає євроатлантичні прагнення щодо членства в НАТО України та Грузії. Сьогодні ми дійшли згоди, що ці держави стануть членами НАТО. Обидві країни зробили цінні внески в операції Альянсу. Ми вітаємо демократичні реформи в Україні та Грузії та з нетерпінням очікуємо на проведення вільних та чесних парламентських виборів в Грузії в травні. ПДЧ буде наступним кроком для України та Грузії на їх шляху до членства. Сьогодні ми чітко заявляємо, що ми підтримуємо заявки цих країн щодо ПДЧ. Таким чином ми розпочнемо період інтенсивної взаємодії з ними на високому політичному рівні з метою розгляду питань, пов’язаних з їхніми зверненнями щодо ПДЧ, які залишаються невирішеними. Ми звернулись до міністрів закордонних справ з проханням зробити першу оцінку прогресу на їх зустрічі в грудні 2008 р. Міністри закордонних справ мають повноваження приймати рішення щодо ПДЧ для України та Грузії”.

Нагадаємо, “Європейська солідарність” підготувала для Ради проєкт заяви щодо ПДЧ в НАТО.

Читайте також:
Зеленський підтвердив Столтенбергу бажання отримати ПДЧ в НАТО

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна