Адвокат Майдану Закревська відмовилися від керівної посади в ГПУ через незнищенність Авакова

 

Адвокат потерпілих майданівців Євгенія Закревська відмовилася від пропозиції генерального прокурора Руслана Рябошапки очолити новостворений департамент, який здійснює процесуальне керівництво у провадженнях щодо подій на Майдані 2013-2014 років після відходу Сергія Горбатюка. Вона пояснила це системною протидією розслідуванню з боку міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

Як передає “Новинарня“, про це Закревська заявила в середу, 6 листопада.

Напередодні вийшло інтерв’ю Рябошапки виданню LB.ua, в якому він підтвердив, що після звільнення Горбатюка пропонував посаду  Закревській, але та відмовилися, бо “ми не дійшли згоди щодо всіх елементів домовленості”.

Реагуючи на ці слова, Євгенія Закревська у ФБ-дописі підтвердила: “така пропозиція була“, “ми дійсно не дійшли згоди щодо всіх елементів домовленості“.

Правозахисниця пояснила свою відмову так: “Ставимо пріоритет – інтереси справ Майдану. Тобто відкидаємо всі мої інші справи й особисті вподобання. І далі виходимо з цього.

Женя Закревська не може бути одночасно і адвокатом – представником потерпілих, і прокурором. І навіть просто керівником прокурорів.

Це очевидно. Але неочевидні наслідки.

Погоджуючись на посаду в прокуратурі, я сильно оголюю фронт захисту потерпілих. І його немає кому перекрити. На жаль. Це особливо сильний удар по справах, які вже в суді.

Чи перекриє моя “додана вартість” і “свіжа кров” на посаді в прокуратурі втрати на стороні представників потерпілих? Власне, це ключове питання. Я вважаю, що ні.

Рахуємо:

Від чого залежить ефективність керівника процкерів (процесуальних керівників – “Н”) і власне успішність самих справ від слідства – до суду?

1) від команди процкерів
2) від команди слідчих
3) від оперативного супроводження (Нацполіція, СБУ).

Ще від чого?

4) відсутність чи наявність системної протидії з боку правоохоронних органів. В першу чергу – з боку МВС. А точніше – з боку конкретно міністра МВС, Арсена Авакова, і побудованої ним вертикалі.

Це не значить, що при міністрі Авакові розслідувати справи Майдану немає сенсу чи неможливо. Це лише значить, що з такою системною протидією я всередині системи не ефективна. Я ефективніше можу боротись зовні. Саме з позиції представника потерпілих”.

“Власне, це і є той “елемент незгоди” – присутність Авакова на посаді міністра МВС. А ще – це критерій виконання всією владною командою своїх обіцянок. Аваков – індикатор”, – наголосила Закревська.

З її слів, генеральний прокурор дав зрозуміти, що ні президент, ні Верховна Рада не збираються звільняти Авакова “ні за чотири місяці, ні за пів року”.

Як відомо, управління/департамент Сергія Горбатюка в ГПУ розслідує “справи Майдану” вже понад п’ять років.

Із 20 листопада 2019 року Генпрокуратура не матиме повноважень вести слідство, усі незавершені справи будуть передані в НАБУ й ДБР.

Сергій Горбатюк втратив посаду начальника управління спеціальних розслідувань Генпрокуратури 23 жовтня через небажання проходити прокурорську переатестацію.

Правозахисниця Євгенія Закревська з 2014 року є одним з основних адвокатів родин Небесної сотні та інших потерпілих майданівців.

Читайте також:
Богдан хотів припинити розслідування справ щодо Майдану й економічних злочинів Януковича, – Горбатюк

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна