Розслідування справ Майдану переходить з Генпрокуратури в ДБР і НАБУ

 

Розслідування “справ Майдану” буде розділене на насильницькі й економічні злочини, при цьому перші перейдуть до відання Державного бюро розслідувань, а другі – в Національне антикорупційне бюро.
Таким чином, Управління спецрозслідувань Генпрокуратури, яке займається “справами Майдану” і яке очолює прокурор Сергій Горбатюк, в ГПУ буде розформоване і переведене в ДБР.

Про це в інтерв’ю “Укрінформу” повідомив заступник генпрокурора Віталій Касько.

“У нас справи Майдану – це таке збиране поняття. У моєму розумінні справи Майдану – це застосування летальної зброї і жорстокого поводження з мирними протестувальниками. Ця категорія злочинів підслідна ДБР. Але в Управлінні спецрозслідувань справи Майдану трохи інакше розглядають. Туди включають і купу економічних справ стосовно колишніх високопосадовців. Ці справи мають перейти в НАБУ”, – сказав Касько.

За його словами, цей процес (перехід справ із ГПУ в ДБР, НАБУ та інші органи) “уже пішов, є графік передачі проваджень, вони ревізуються і направляються за підслідністю”.

“При цьому, що стосується справ Майдану у вузькому розумінні, то є домовленість із керівництвом ДБР про створення у цьому відомстві спеціального підрозділу, куди буде запропоновано перейти без конкурсу слідчим Управління спецрозслідувань. У свою чергу у Генеральній прокуратурі буде  створено спеціальний департамент з процесуального керівництва за справами Майдану”, – пояснив Касько.

З його слів, працівники Управління спецрозслідувань ГПУ “зараз визначаються, чи вони підуть здійснювати процесуальне керівництво за цими справами, чи вони будуть дорозслідувати ці справи в ДБР”.

Визначається й керівник УСР Сергій  Горбатюк. “Йому так само було це запропоновано, він теж думає, іти в ДБР чи залишатися в Генпрокуратурі”, – сказав заступник генпрокурора.

“Якщо залишатися тут, то, відповідно, потрібно проходити через атестаційні процедури, подавати заяву і так само проходити всі тести, перевірки на доброчесність і після цього відповідні конкурсні процедури на заняття адміністративної посади”, – додав Касько.

Передачу розслідування він пояснив так: “Питання не в конкретному Управлінні, а в тому що  українська Конституція і Кримінальний процесуальний кодекс передбачають позбавлення прокуратури функції слідства. Після 20 листопада цього року у прокуратури залишиться лише процесуальне керівництво”.

“Слідчих у прокуратурі бути не повинно вже давно. Прокуратура постійно відтягувала цей процес,  прибігала в парламент, розказувала про те, що все пропаде, все завалиться, все вмре, треба терміново ще на рік продовжити повноваження слідства і так відбувалося декілька років поспіль. Ми поставили на цьому крапку. Хтось мав це зробити. Відповідно, до 20 листопада всі кримінальні провадження, які розслідувалися в прокуратурі,  передадуть за підслідністю до Нацполіції, ДБР, НАБУ і СБУ”, – сказав Віталій Касько.

Читайте також:
На переатестацію подалися 95% прокурорів: як реформується відомство

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна