На переатестацію подалися 95% прокурорів: як реформується відомство

 

Станом на 15 жовтня, коли закінчилися терміни подачі заяв прокурорів на переатестацію у ході реформи прокуратури, такі заяви подали близько 95% працівників відомства.

Про це в інтерв’ю “Укрінформу” повідомив заступник генпрокурора Віталій Касько.

“На даний момент (15 жовтня) майже 94,6% подали такі заяви по всій Україні”, – сказав він.

За його словами, “на відміну від будь-яких інших спроб реформ, які охоплювали лише низову ланку прокурорів, тепер прокуратура змінюється повністю”.

“Починаються перетворення згори, з Генеральної прокуратури, чого ніколи не було за останні 25 років. Також ми бачимо цю реформу як зміни по суті, а не прикрасу фасаду. Планується, що Генеральна прокуратура з першого січня перетвориться в Офіс генерального прокурора і плавно перейде до реформи обласних прокуратур, раніше регіональних, і окружних прокуратур, раніше місцевих. Ми хочемо побудувати довіру суспільства до прокурорів та прокуратури як інституції. А один з підходів, який ми обрали – це оновлення складу прокурорів: атестація діючих працівників та набір нових. Інший підхід – це процедури та стандарти в роботі прокурора, а також належне навчання”, – розповів Касько.

Він анонсував, що атестація прокурорів складатиметься з декількох етапів: перевірка професійних знань, перевірка загальних знань і співбесіда, в якій враховуватимуться в тому числі анонімні сигнали щодо доброчесності прокурорських працівників.

Перше тестування протягом короткого періоду пройдуть прокурори всієї України за допомогою комп’ютерної техніки, воно почнеться вже наступного тижня.

“Є певний рівень прохідного балу, набравши який, прокурор може пройти до наступного етапу. Він передбачає перевірку загальних знань. Наступний етап – співбесіда. Спочатку до кінця року її пройдуть прокурори, які претендують на посади в Офісі Генерального прокурора. Планується, що він запрацює з 1 січня і туди призначать переможців конкурсу”, – розповів Віталій Касько.

“Співбесіди включатимуть перевірку професійних здібностей і доброчесності прокурора. Ми запропонували громадським організаціям та всім громадянам направляти до комісій інформацію про наявність з цим проблем. Також ми уклали меморандум з НАБУ про перевірки прокурорів. Вони подаватимуть до комісій інформацію про наявність у прокурорів проблем з доброчесністю”, – сказав Касько.

За його словами, до атестаційної комісії увійдуть представники, делеговані міжнародними організаціями, з якими Україна співпрацює і які “хочуть, щоб Україна стала правовою, демократичною державою”, а також громадські організації, які займаються правовими питаннями і кримінальною юстицією.

З боку ГПУ “генеральний прокурор буде визначати цих людей, і я думаю, що їх прізвища вас приємно здивують. Загалом комісії складатимуться з шести осіб, трьох делегує генпрокурор, інших — громадянське суспільство і міжнародні організації”, – зазначив Касько.

“Якщо якийсь кандидат не пройде співбесіду через критерій доброчесності, він не буде призначений в оновлену прокуратуру. Тобто рішення, як бачите, будуть прийматися з переважаючим голосом саме представників громадськості і міжнародних організацій. Я думаю, у суспільства буде високий рівень довіри до таких комісій”, – сказав заступник нового очільника ГПУ.

“Те, що прокурор погоджується, що анонімні заяви будуть прийматися до розгляду, не є проблемою, тому що це міжнародний антикорупційний стандарт… Будуть перевірятися всі джерела. Очевидно, писатимуть громадяни, НАБУ надаватиме інформацію, сама комісія перевірятиме декларації кандидатів”, – додав він.

“Це право прокурора, погодитися на таку процедуру чи ні. Жодна міжнародна конвенція не гарантує громадянину доступ до публічної посади. Якщо людина не хоче підлягати певним обмеженням на такій роботі, то є купа можливостей проявити себе в приватній сфері”, – пояснив Касько ставлення до “анонімок”, які можуть бути маніпулятивними.

За словами Каська, паралельно з переатестацією проходитиме добір зовнішніх кандидатів у прокуратуру – “юристів, адвокатів, суддів, колишніх прокурорів, будь-кого, хто вважає, що він готовий долучитися як в Офіс генерального прокурора, так і на середню і нижню ланку прокуратури”, аби оновити систему.

Він розповів, що в ході реформи кількість прокурорів буде скорочена з 15 до 10 тисяч, і прокурори будуть отримувати “адекватну зарплату за свою працю”.

Зі слів Каська, буде змінено баланс щодо кількості працівників у ГПУ й місцевих прокуратурах.

“Ми хочемо припинити цю дивну практику, коли в Генеральній прокуратурі працює понад 2000 людей, а в регіонах не вистачає прокурорів для того, щоб здійснювати процесуальне керівництво. В Україні, на жаль, останні 25 років центральні органи прокуратури перетягують на себе ковдру як у кількості персоналу, так і в процесуальному керівництві кримінальними провадженнями. Ми маємо змінити цей баланс, суттєво зменшити кількість прокурорів у центральному офісі і регіональних прокуратурах, натомість збільшити їх у місцевих прокуратурах. Вони будуть називатися окружними прокуратурами”, – сказав Касько.

“У європейських країнах основне процесуальне керівництво здійснюють на місцях, а в Офіс генерального прокурора забирають кримінальні провадження, які мають винятковий резонанс”, – зазначив він.

“Ми хочемо повернути престиж, суспільну довіру до дій прокуратури”, – додав Віталій Касько, знову призначений заступником генпрокурора у вересні ц.р.

Читайте також:
Половина поліцейських, звільнених після атестації, поновилися через суди, – Князєв

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна