Росія збрехала Міжнародному трибуналу про повернення Україні захоплених кораблів, – Воронченко

 

Командувач Військово-морських сил України Ігор Воронченко заявив, що Росія повідомила Міжнародний трибунал з морського права неправдиву інформацію про повернення трьох українських військових кораблів, захоплених в Керченській протоці.

Про це Воронченко повідомив у вівторок, 8 жовтня, передають “Українські Новини”.

За його словами, після повернення на початку вересня 24 українських моряків російська сторона заявила суду, що повернула особовий склад і кораблі.

“Вони відповіли, що віддали кораблі і особовий склад. Вони офіційно доповіли суду”, – підкреслив Воронченко.

Насправді, на думку Воронченка, Росія не хоче повертати кораблі, тому що вони є доказом агресії.

“Ну ви уявляєте, якщо вони нам повернуть катер “Бердянськ” з простреленою рубкою, що буде?», – пояснив він.

Воронченко також зазначив, що Міністерство закордонних справ України відправило РФ запит про повернення кораблів, але наразі не отримало відповіді.

Як інформувала “Новинарня“, 7 вересня відбувся обмін утримуваними особами між Україною і Росією у форматі “35 на 35”.
В Україну повернулися 24 військовополонені моряки, а також 11 цивільних осіб – Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Роман Сущенко, Євген Панов, Микола Карпюк, Станіслав Клих, Павло Гриб, Олексій Сизонович, Володимир Балух, Артур Панов, Едем Бекіров.
На вимогу Кремля Київ у числі 35-ти віддав низку громадян України.

24 моряки, включно з двома співробітниками СБУ, були незаконно захоплені в полон військами РФ в районі Керченської протоки, коли здійснювали перехід на МБАКах “Бердянськ”, “Нікополь” і буксирі “Яни Капу” з Одеси в Азовське моря 25 листопада 2018 року.

Після звільнення з полону моряки протягом тижня перебували в головному шпиталі ЗСУ в Києві. Там із ними зустрічалися президенти Зеленський і Порошенко, митрополит ПЦУ Епіфаній, футболісти київського “Динамо“, “Жіночий квартал” та ін.

4 жовтня Україна і ЄС у ОБСЄ закликали Росію повернути українські військові кораблі.

Читайте також:
Перебудова ВМСУ почнеться швидко, – міністр оборони Загороднюк

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна