Україна надала Польщі дозвіл на ексгумацію

 

Україна переказала Польщі формальну згоду на відновлення ексгумаційних робіт.

Як повідомляє “Новинарня“, про це в п’ятницю, 27 вересня, розповів український заступник міністра закордонних справ Василь Боднар. Інформацію про надання відповідних документів підтвердив посол Республіки Польща у Києві Бартош Ціхоцький, передає “Польське радіо”.

“Згідно з умовами, висунутими українською стороною, ексгумація має проводитися українськими дослідниками разом із польськими експертами після виконання необхідних формальностей”, – ідеться в повідомленні.

Як зазначається, офіційне прохання про відновлення ексгумації Польща подала минулого тижня. Цього тижня, пояснив польським журналістам Боднар, Україна дала Польщі позитивну відповідь.

“Зараз отримана згода на проведення таких робіт, що означає, що польська сторона має вибрати пізніше виконавця. Виконавець, український виконавець, має отримати всі дозволи, вибрати місце, де будуть починатися ці пошуково-ексгумаційні роботи, і потім починати роботу спільно з польськими експертами”, – уточнив Боднар.

Як зазначив Ціхоцький, документ, що його надала Україна, містить перелік процедурних дій, які має здійснити польський Інститут національної пам’яті з метою відновлення ексгумації.

“Цей перелік ми переказали Інституту національної пам’яті, і зараз підтримуватимемо колег і колежанок з інституту в цій процедурі”, – сказав Ціхоцький.

Як інформувала “Новинарня“, у квітні 2017 року Український інститут національної пам’яті призупинив видачу дозволів для ІНП Польщі на встановлення, легалізацію пам’ятників та проведення ексгумацій в Україні, поки в Польщі не відновлять зруйновані там за останній час такі українські об’єкти.
Сталося це після того, як було знесено пам’ятник ветеранам УПА в Грушовичах (Підкарпатське воєводство). Загалом за останні роки в Польщі було зруйновано або спаплюжено півтора десятки українських поховань і пам’ятників.

У відповідь Польща заявила про заборону на в’їзд до країни секретареві Державної міжвідомчої комісії України у справах увічнення пам’яті учасників антитерористичної операції, пам’яті учасників жертв війни та політичних репресій Святославу Шереметі, голові УІНП Володимиру В’ятровичу тощо.

Представники адміністрацій президентів Порошенка й Дуди зустрічалися та домовлялися зняти мораторій на ексгумацію, але ця заборона продовжує діяти.

Крім того, парламент Польщі у лютому 2018 року прийняв закон “про бандеризм”, який зокрема передбачає притягнення до кримінальної відповідальності за вияви ідеології українських націоналістів.
У січні 2019 року КС Польщі визнав неконституційною криміналізацію “бандеризму”.

У червні 2019 року новообраний президент України Володимир Зеленський на першій зустрічі з президентом Польщі Анджеєм Дудою заявив, що “налаштований на сприйняття процесу примирення й недопущення домінування тематики складних моментів історії українсько-польських взаємин на порядку денному стратегічного партнерства України та Польщі”.

31 серпня 2019 року під час зустрічі з Анджеєм Дудою Зеленський заявив про готовність свого уряду скасувати мораторій на пошуково-ексгумаційні роботи на польських похованнях в Україні та запропонував збудувати на кордоні “меморіал примирення”.

Варшава наполягала, щоб Україна в односторонньому порядку відновила ексгумації.
Україна (в особі УІНП) вважала, що пошуково-ексгумаційні роботи можуть бути відновлені синхронно з розв’язання проблеми українських місць пам’яті в Польщі.

За даними “Новинарні“, після візиту Зеленського до Польщі до УІНП надійшло розпорядження передати “ексгумаційну” комісію до Мінкульту.
18 вересня подав у відставку голова УІНП Володимир В’ятрович.  

20 вересня 2019 року міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський заявив, що Україна очікує від Польщі необхідну документацію для початку проведення пошуково-ексгумаційних робіт на території нашої країни.

Читайте також:
Польща відкриває нові меморіали на Волині, незважаючи на заборону УІНП, – ЗМІ

Володимир В’ятрович: Я в’їзний до Польщі. То був піар влади

У новому Міністерстві гуманітарної політики “забули” про відновлення нацпам’яті, – В’ятрович

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна