Трамп після зустрічі з Зеленським: закликав допомагати Україні і вказав на Путіна

 

Президент США Дональд Трамп висловив сподівання, що Володимир Зеленський і Володимир Путін зустрінуться і “розв’яжуть свою проблему”.

Про це Трамп сказав на спільному брифінгу із Зеленським за підсумками зустрічі на полях Генасамблеї ООН 25 вересня.

“…І я справді вірю, що Росія – тому що я дійсно вірю, що президент Путін хотів би щось із цим зробити – що ви зустрінетеся з президентом Путіним і розв’яжете вашу проблему. Це буде величезне досягнення”, – заявив глава Білого дому.

Трамп закликав інші країни підтримувати Україну, зокрема грішми і зброєю.

“Ми працюємо з Україною. Ми хочемо, щоб інші країни працювали з Україною. Коли я кажу “працюємо”, маю на увазі гроші. Ми вклали багато грошей. Я дав вам протитанкові установки (“джавеліни” – “Н”). Президент Обама відправляв вам подушки й простирадла. Багато людей не хотіли цього робити, але я це зробив”, – заявив Трамп.

Президенти Володимир Зеленський і Дональд Трамп під час зустрічі у Нью-Йорку обговорили широкий спектр питань, розповів український лідер на брифінгу.

“Насамперед ішлося про ситуацію на Донбасі та про окупований Крим. Президент України поінформував Дональда Трампа про кроки, здійснені для припинення війни, повернення людей і досягнення миру. Додатково обговорили реформи та боротьбу з корупцією”, – інформує пресслужба президента.

“Сказав президенту США, що це не дуже гарна реклама для України, коли всі кажуть, що країна корумпована. Я запросив його до України, щоб він приїхав і побачив, що у нас справді демократична, європейська країна… Хотів би, щоб ця «реклама» закінчилася. Ми починаємо іншу історію”, – наголосив президент України.

Володимир Зеленський зазначив, що вже проводиться робота для подолання корупції, зокрема ухвалено низку законів.

Також президенти України та США обговорили питання енергетичної безпеки.

“Ми хочемо бути справді незалежними і мати багато кейсів, щоб нам ніхто не викручував руки щодо газу, енергетичної безпеки, вугілля. Все це обговорили”, – повідомив глава Української держави.

Як інформувала “Новинарня“, спікер Палати представників США Ненсі Пелосі, яка представляє Демократичну партію, 24 вересня зробила офіційну заяву про ініціювання процедури імпічменту президента Дональда Трампа через скандал, пов’язаний з імовірним тиском на українського лідера Володимира Зеленського.

25 вересня Білий дім оприлюднив стенограму телефонної розмови між Трампом і Зеленським, яка відбулася 25 липня і через яку в США розпочали процедуру імпічменту американського лідера.

Як відомо, президента США Дональда Трампа запідозрили у просуванні власних політичних інтересів під час телефонної розмови з президентом України Зеленським. Відповідне розслідування почалося за скаргою неназваного держслужбовця, який мав доступ до розмови Трампа.

ЗМІ стверджували, що Трамп нібито вимагав від Зеленського розпочати кримінальне розслідування проти свого головного конкурента на президентських виборах 2020 року Джо Байдена та його сина Хантера.

Ідеться про те, що з 2014 року по лютий 2019-го Хантер Байден в Україні був головою ради директорів енергетичної компанії “Бурізма”, і це могло містити ознаки політичної корупції з боку колишнього віцепрезидента США від демократів Джо Байдена. Тепер Байден-старший балотується в президенти США і є прямим конкурентом Дональда Трампа.

За припущеннями медіа, глава Білого дому міг шантажувати Зеленського припиненням американської військової допомоги Україні. У серпні стало відомо, що Білий дім призупиняє допомогу Україні для перевірки.

Відповідно до стенограми розмови, Трамп згадує про справу Байдена в Україні, Зеленський говорить, що нею займеться новий генпрокурор, і Трамп зазначає, що до Києва зателефонує його особистий адвокат Руді Джуліані.

У ході пояснень Джуліані заплутався у своїх заявах та ненароком визнав, що справді вимагав від представників офіційної влади України розпочати розслідування проти родини Джо Байдена, попри багаторазові запевнення Вашингтона, що жодних таких вимог на офіційному рівні не було.

Сам президент США визнав, що обговорював з українським президентом свого конкурента Байдена. Але при цьому Трамп заперечує, що домовлявся із Зеленським власне про початок розслідування українськими правоохоронцями справи проти сина Джо Байдена.

Демократична партія США використовує цю ситуацію в політичній боротьбі проти республіканця Трампа.

Виходом із колізії може стати оприлюднення стенограми розмови Трампа із Зеленським.

Українська влада наразі не стає на чийсь бік у конфлікті демократів і Трампа напередодні виборів у США.

Військова допомога Вашингтона Києву після перевірки Пентагоном була відновлена в серпні.

Читайте також:
Заокеанський шантаж: Трамп заявив, що продовжить затримувати військову допомогу для України

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна