Адвокат Трампа говорив із Бакановим, – документ розвідки США

 

Адвокат президента США Руді Джуліані після телефонної розмови Дональда Трампа і Володимира Зеленського зв’язувався з керівником офісу президента Андрієм Богданом і главою Служби безпеки України Іваном Бакановим у приватному порядку.

Як повідомляє “Новинарня“, про це йдеться в скарзі співробітника розвідки США на розмову між Трампом і Зеленським, яку розсекретили та опублікували в четвер, 26 вересня.

Приблизно 2 серпня Джуліані їздив до Мадрида для особистої зустрічі з радником Зеленського Андрієм Єрмаком. 

“Я також дізнався від кількох посадових осіб США, що, за повідомленнями, приблизно 2 серпня Джуліані відправився в Мадрид, щоб зустрітися з одним з радників президента Зеленського Андрієм Єрмаком. Офіційні представники США охарактеризували цю зустріч, про яку в той час не повідомлялося публічно, як “пряме продовження” розмови президента з Зеленським про “розглянутих ними справи”, – йдеться в тексті.

За словами інформатора, у особистого адвоката Трампа також могли бути і інші контакти. Зокрема, він повідомив про контактування з Андрієм Богданом та Іваном Бакановим.

Окрім цього, інформатор довідався від численних американських чиновників, що вищі посадовці Білого дому втручалися, щоб “заблокувати усі записи телефонного дзвінка, особливо офіційної стенограми, яка була зроблена, як це прийнято, в ситуаційній кімнаті Білого дому. Цей набір дій підкреслив, що чиновники Білого дому зрозуміли серйозність того, що виявилося під час дзвінка”.

“Чиновники Білого дому сказали мені, що юристи Білого дому “доручили” видалити електронну стенограму з комп’ютерної системи, в якій такі стенограми зазвичай зберігаються для узгодження, доопрацювання та розповсюдження серед чиновників на рівні уряду”, – йдеться у тексті скарги.

Натомість, за даними інформатора, стенограму завантажили в окрему електронну систему, яка в інших випадках використовується для зберігання та обробки засекреченої інформації будь-якого особливо чутливого характеру.

Один чиновник Білого дому охарактеризував цей вчинок як зловживання цією електронною системою, оскільки дзвінок не містив ніяких чутливих питань з точки зору національної безпеки.

Як інформувала “Новинарня“, спікер Палати представників США Ненсі Пелосі, яка представляє Демократичну партію, 24 вересня зробила офіційну заяву про ініціювання процедури імпічменту президента Дональда Трампа через скандал, пов’язаний з імовірним тиском на українського лідера Володимира Зеленського.

25 вересня Білий дім оприлюднив стенограму телефонної розмови між Трампом і Зеленським, яка відбулася 25 липня і через яку в США розпочали процедуру імпічменту американського лідера.

26 вересня Комітет з питань розвідки Палати представників США оприлюднив розсекречену скаргу неназваного співробітника американських спецслужб щодо порушень під час телефонного дзвінка Трампа і Зеленського.

Як відомо, президента США Дональда Трампа запідозрили у просуванні власних політичних інтересів під час телефонної розмови з президентом України Зеленським. Відповідне розслідування почалося за скаргою неназваного держслужбовця, який мав доступ до розмови Трампа.

ЗМІ стверджували, що Трамп нібито вимагав від Зеленського розпочати кримінальне розслідування проти свого головного конкурента на президентських виборах 2020 року Джо Байдена та його сина Хантера.

Ідеться про те, що з 2014 року по лютий 2019-го Хантер Байден в Україні був головою ради директорів енергетичної компанії “Бурізма”, і це могло містити ознаки політичної корупції з боку колишнього віцепрезидента США від демократів Джо Байдена. Тепер Байден-старший балотується в президенти США і є прямим конкурентом Дональда Трампа.

За припущеннями медіа, глава Білого дому міг шантажувати Зеленського припиненням американської військової допомоги Україні. У серпні стало відомо, що Білий дім призупиняє допомогу Україні для перевірки.

Відповідно до стенограми розмови, Трамп згадує про справу Байдена в Україні, Зеленський говорить, що нею займеться новий генпрокурор, і Трамп зазначає, що до Києва зателефонує його особистий адвокат Руді Джуліані.

У ході пояснень Джуліані заплутався у своїх заявах та ненароком визнав, що справді вимагав від представників офіційної влади України розпочати розслідування проти родини Джо Байдена, попри багаторазові запевнення Вашингтона, що жодних таких вимог на офіційному рівні не було.

Сам президент США визнав, що обговорював з українським президентом свого конкурента Байдена. Але при цьому Трамп заперечує, що домовлявся із Зеленським власне про початок розслідування українськими правоохоронцями справи проти сина Джо Байдена.

Демократична партія США використовує цю ситуацію в політичній боротьбі проти республіканця Трампа.

Виходом із колізії може стати оприлюднення стенограми розмови Трампа із Зеленським.

Українська влада наразі не стає на чийсь бік у конфлікті демократів і Трампа напередодні виборів у США.

Військова допомога Вашингтона Києву після перевірки Пентагоном була відновлена в серпні.

Читайте також:
Заокеанський шантаж: Трамп заявив, що продовжить затримувати військову допомогу для України

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна