Газпрому заборонили використовувати газопровід OPAL повністю

 

Суд Європейського Союзу скасував рішення Європейської комісії від 28 жовтня 2016 року, яке давало “Газпрому” право використовувати до 100% потужностей газопроводу OPAL.

“Рішення суду дозволить зберегти систему енергетичної безпеки Польщі і України”, — заявив міністр енергетики Польщі Кшиштоф Тхужевський, передає Deutsche Welle.

У 2009 році Єврокомісія наклала обмеження на використання “Газпромом” газопроводу OPAL, згідно з якими російська компанія мала право лише на 50 відсотків його потужностей.

Пізніше рішення Єврокомісії від 28 жовтня 2016 року дало можливість “Газпрому” отримувати квоти ще на 40 відсотків потужностей цього газопроводу. У грудні 2016 року польська компанія PGNiG подала позов до суду ЄС із вимогою зупинити виконання цього рішення Єврокомісії.

Нагадаємо, газопровід OPAL є суходільним продовженням “Північного потоку” потужністю 36 мільярдів кубометрів і протяжністю у 470 кілометрів і дає “Газпрому” вихід на ринки Центральної й Східної Європи в обхід України. OPAL дозволяє транспортувати газ від німецької частини узбережжя Балтійського моря до кордону ФРН з Чехією. За допомогою OPAL Росія прагне постачати більше газу до цих регіонів після спорудження “Північного потоку-2”.

У травні 2018 року Суд ЄС відхилив позов “Нафтогазу України” з вимогою скасувати рішення, що дозволило “Газпрому” значно збільшити використання потужностей газопроводу.

Як повідомляла “Новинарня“, суд Люксембурга виніс рішення про визнання і приведення у виконання арбітражного рішення Стокгольмського арбітражу на суму 2,6 млрд доларів в суперечці “Нафтогазу” з “Газпромом”.

Читайте також:
Росія пропонує Україні продовжити транзитний контракт на рік

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна