У Берліні відкривається зустріч радників “нормандської четвірки”. ХТО ЗА СТОЛОМ

 

Дипломатичні радники лідерів України, Франції, Німеччини та Росії в понеділок, 2 вересня, у Берліні обговорять підготовку зустрічі “нормандської четвірки”.

У коментарі  журналістам пресслужба офісу президента України розповіла, що на підготовчій зустрічі Київ представлятимуть новопризначений міністр закордонних справ Вадим Пристайко та помічник президента України Андрій Єрмакпередає УНІАН.

Кремль анонсував, що від Росії на зустріч приїде помічник президента Владислав Сурков.

Як інформувала “Новинарня“, про те, що зустріч у “нормандському форматі” щодо врегулювання ситуації на Донбасі може відбутися вже в найближчі тижні, ішлося в спільній декларації лідерів країн G7 за підсумками саміту у Франції 26 серпня.
29 серпня Меркель і Путін обговорили по телефону підготовку до саміту “нормандської четвірки”, перед тим відповідні переговори провели Меркель і Зеленський.

Перед тим канцлер Німеччини Ангела Меркель повідомила журналістам, що її ФРН і Франція працюють над організацією саміту глав держав у “нормандському форматі”, який мав би відбутися найближчим часом у Парижі – після підготовчих зустрічей спершу на рівні політичних радників, а потім – міністрів закордонних справ.
Зустріч радників уже відбулася в Парижі 12 липня.

Із закликами провести саміт лідерів виступає президент України Володимир Зеленський. Він також пропонував розширити коло учасників за рахунок керівників Великої Британії і США, але ця пропозиція наразі не знайшла підтримки в чинному форматі.

На початку червня новообраний президент України Зеленський заявляв, що домовився про зустріч лідерів “нормандського формату” в липні, однак саміт досі не відбувся.

Президент Росії Володимир Путін, зі свого боку, заявляв, що може зустрітися з українським керівником тільки за умови прямих переговорів Києва з ватажками підтримуваних Росією сепаратистських угруповань “ДНР” і “ЛНР”. Офіційний Київ відкидає таку можливість.

Остання зустріч глав МЗС “нормандського формату” (Україна, Німеччина, Франція, Росія)  відбулася 11 червня 2018 року в Берліні.

Лідери чотирьох країн востаннє зустрічалися ще в жовтні 2016-го.

Читайте також:
США готові приєднатися до “нормандського формату”, – Волкер

Перед самітом лідерів “нормандського формату” має бути домашня робота, – Пєсков

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна