G7: саміт у нормандському форматі щодо України пройде в найближчі тижні

 

Зустріч у нормандському форматі щодо врегулювання ситуації на Донбасі може відбутися вже в найближчі тижні.

Про це йдеться в спільній декларації лідерів країн G7 за підсумками саміту у Франції, що фінішував 26 серпня.

У документі, який цитує CNN, присвячено окремий невеликий розділ українському питанню.

“Найближчими тижнями Франція та Німеччина організують саміт у нормандському форматі для досягнення відчутних результатів”, – зазначено в декларації.

Як інформувала “Новинарня“, 25 серпня канцлер Німеччини Ангела Меркель повідомила журналістам, що її ФРН і Франція працюють над організацією саміту глав держав у “нормандському форматі”, який мав би відбутися найближчим часом у Парижі – після підготовчих зустрічей спершу на рівні політичних радників, а потім – міністрів закордонних справ.

Зустріч радників уже відбулася в Парижі 12 липня.

Із закликами провести саміт лідерів виступає президент України Володимир Зеленський. Він також пропонував розширити коло учасників за рахунок керівників Великої Британії і США, але ця пропозиція наразі не знайшла підтримки в чинному форматі.

На початку червня новообраний президент України Зеленський заявляв, що домовився про зустріч лідерів “нормандського формату” в липні, однак саміт досі не відбувся.

Президент Росії Володимир Путін, зі свого боку, заявляв, що може зустрітися з українським керівником тільки за умови прямих переговорів Києва з ватажками підтримуваних Росією сепаратистських угруповань “ДНР” і “ЛНР”. Офіційний Київ відкидає таку можливість.

Як відомо, остання зустріч глав МЗС “нормандського формату” (Україна, Німеччина, Франція, Росія)  відбулася 11 червня 2018 року в Берліні.
Лідери чотирьох країн востаннє зустрічалися ще в жовтні 2016-го.

Читайте також:
США готові приєднатися до “нормандського формату”, – Волкер

Перед самітом лідерів “нормандського формату” має бути домашня робота, – Пєсков

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна