“Рівняння на дітей”: на День Незалежності в “Марші захисників” візьмуть участь понад 9 тис. осіб

 

Представники ветеранських організацій, волонтери та “Союз сімей загиблих героїв” анонсували участь понад 9 тисяч осіб у Марші захисників України 24 серпня в Києві.

Про це в понеділок, 12 серпня, розповів член Ради ветеранів при Міністерстві у справах ветеранів України, представник оргкомітету Антон Колумбет на пресконференції у Києві, передає “Тиждень.UA”.

Очікується, що в марші візьмуть участь понад 7 тис. ветеранів з усієї України, 1,5 тис. цивільних осіб, близько 600 військових волонтерів, а також сотня капеланів.

Хода буде організована “коробками”.

Перша “коробка” – сім’ї загиблих військових, потім – ветерани з інвалідністю, потім – територіальні відділення ветеранів, потім – діючі військові.

Рівняння військових на Майдані буде на дітей, які стоятимуть на платформі на Хрещатику.

“Два місяці тому ми звернулися тоді ще до адміністрації президента України з запитом, як святкуватиметься День Незалежності й чи буде проведено військовий парад. Нам відповіли, що указ не видано. Ми цю відповідь оприлюднили. Патріотична спільнота в усій Україні почала майже синхронно самоорганізовуватися з метою громадського параду. Суть проста — люди, які захищали, захищають і захищатимуть Україну, є людьми, від яких залежить незалежність України, відповідно, в День Незалежності саме вони стають прицілом суспільної уваги”, — сказав Колумбет.

Він додав, що про організований офісом президента марш організатори “народного” заходу дізналися з пресрелізу на сайті глави держави.

Колумбет зазначив, що офіс президента Володимира Зеленського не зміг побудувати комунікацію з організаторами альтернативної ходи.
Зокрема, запрошення членам оргкомітету на нараду в ОП 9 серпня надійшло лише за три години до події, коли було вже надто пізно, передають “Українські новини”.

Наша ініціатива аполітична і громадська… Ми – патріоти України, які хочуть пройтися вулицями Києва в День незалежності. Ми не маргінали, у нас немає завдання бунтувати і проводити акції громадянського протесту. Ми патріоти країни, які хочуть пройти центральними вулицями міста в День Незалежності й довести своїм побратимам на фронті, що ми готові до них приєднатися в будь-який момент”, — запевнив Колумбет.

Організатори повідомили, що марш розпочнеться від столичного парку імені Тараса Шевченка 24 серпня о 9:00.
Колона пройде до Бессарабської площі, звідки йтиме вулицею Хрещатик. Планується, що о 9:30 колона вирівняє стрій біля ЦУМу і продовжить рух, щоб о 10:20 прибути на Майдан Незалежності й розпочати шикування для завершальної частини маршу.

“Відбудеться колективне виконання гімну України та фотосесія. Після офіційної частини маршу всі охочі піднімуться до Михайлівської площі, де відбудеться вшанування пам’яті загиблих воїнів хвилиною мовчання, покладання квітів, урочистий молебень за загиблими в бою”, — зазначають в оргкомітеті.

Організатори повідомляють, що після молебню відбудеться концерт, організований “Музичним батальйоном”.

Засновник “Повернись живим” Віталій Дейнега розповів, що фонд допомагатиме у зборі коштів на проведення маршу.

Як інформувала “Новинарня“, 9 липня, президент Зеленський офіційно заявив, що військового параду на День Незалежності не буде. За його словами, в цьому році гроші, які могли бути виділені на проведення військового параду, перерахують українським військовим як премії.

У відповідь на це ветерани АТО заявили про альтернативний військовий парад замість скасованого президентом Зеленським.
Так, десантник Олександр Погребиський  запропонував командувачу Десантно-штурмових військ, герою України, генерал-лейтенанту Михайлу Забродському очолити зведену колону ветеранів та учасників параду попередніх років.
10 липня Михайло Забродський відповів згодою.

15 липня президент Зеленський підписав указ про відзначення Дня Незалежності – без військового параду.

Згодом в офісі президента повідомили, що на День Незалежності “замість традиційного параду в радянських традиціях з недешевою демонстрацією військової техніки на центральній вулиці столиці відбудеться “Хода гідності” за участю представників різних родів військ ЗСУ, медиків, вчителів, спортсменів тощо, а також самого президента Зеленського.
10 серпня в ОП оприлюднили програму святкування Дня Незалежності з офіційною ходою ветеранів.
Наразі невідомо, як розійдуться в часі та місці проведення офіційні та альтернативні заходи.

Читайте також:
Видавництво The Will провело конкурс на підтримку параду ЗСУ. НАЙКРАЩІ МАЛЮНКИ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна