Кремль офіційно відреагував на розмову з Зеленським

 

У Кремлі розповіли свою версію телефонної розмови президента України Володимира Зеленського з Володимиром Путіним.
Зазначається, що президенти України й РФ говорили про важливість неухильного дотримання “хлібного перемир’я” та про розведення сил і засобів від лінії розмежування на Донбасі.

Як повідомляє “Новинарня“, про це в середу, 7 серпня, йдеться на офіційному сайті президента РФ.

“Президент Росії підкреслив, що для деескалації конфлікту необхідно, перш за все, виключити подальші обстріли українськими військами населених пунктів Донбасу, що призводять до жертв серед мирного населення”, – сказано в повідомленні пресслужби Путіна.

Згідно з повідомленням із Москви, “домовлено” про активізацію роботи з повернення утримуваних осіб, обговорено перспективи взаємодії у “нормандському форматі”.

“Підтверджена також виняткова важливість послідовної реалізації Мінських домовленостей, включаючи юридичні аспекти надання “ДНР” і “ЛНР” особливого статусу. У цьому контексті наголошено на необхідності конструктивного діалогу між сторонами, в тому числі в рамках мінської Контактної групи”, – переказують у Кремлі.

Втім, на офіційному сайті президента України вказано, що про зміни до Конституції в цьому контексті не може йтися.

“Зеленський підкреслив, що захищатиме права всіх українців, незалежно від того, де вони знаходяться, і для цього немає необхідності вносити зміни до Конституції України. Сторони домовилися про можливу зустріч лідерів країн Нормандського формату”, – йдеться на сайті глави Української держави.

Як інформувала “Новинарня“, у вівторок, 6 серпня, неподалік Павлополя на півдні Донецької області, незважаючи на “всеохопне перемир’я”, окупанти вчинили обстріл позиції українських військовослужбовців, які займалися інженерним облаштуванням позиції. Стріляли з ручного протитанкового гранатомета, але, ймовірно, застосували мінометну міну 82-го калібру. Внаслідок цього обстрілу загинули чотири українські воїни зі складу 36-ї окремої бригади морської піхоти.

Це перші бойові безповоротні втрати Об’єднаних сил у серпні 2019 року.

Того ж дня президент Володимир Зеленський закликав лідерів “нормандського формату” якомога швидше провести зустріч для врегулювання на Донбасі.

7 серпня президент скликав термінову нараду з силовиками після обстрілу українських позицій під Павлополем. Також Зеленський зателефонував президенту РФ Володимиру Путіну та попросив його “вплинути на бойовиків на Донбасі”.

Як відомо, на виконання рішення, ухваленого в Мінську під час засідання Тристоронньої контактної групи, з 00 годин 01 хвилин за київським часом 21 липня 2019 року вздовж всієї лінії розмежування в районі проведення ООС у Донецькій та Луганській областях було оголошено “режим тиші”, що передбачає обопільне припинення ведення вогню з будь-яких видів озброєння. Перемир’я запроваджено на необмежений термін.

Разом з тим, за 10 днів (до 30 липня включно) штаб ООС заявляв загалом про дев’ять обстрілів з боку бойовиків, а 31 липня – одразу 11 за добу.
За оцінками волонтерів InformNapalm, збільшення кількості обстрілів на фронті – не загострення, а відображення повсякденної дійсності, адже перед цим в ОС занижували дані щодо ворожої активності під час перемир’я.

Читайте також:
Із сьогоднішнього дня морпіхи знову візьмуть участь у челенджі “хто тут кращий убивця”

14 загиблих героїв липня. ІСТОРІЇ, ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна