Загибель морпіхів під Павлополем: Зеленський подзвонив Путіну. ОНОВЛЕНО

 

Президент Володимир Зеленський зателефонував президенту РФ Володимиру Путіну через обстріли на Донбасі.

Як повідомляє “Новинарня“, про це він заявив на спільному брифінгу з начальником Генерального штабу Русланом Хомчаком в середу, 7 серпня.

Начальник Генерального штабу Руслан Хомчак заявив, що в цілому сторони дотримувалися умов хлібного перемир’я, але є непоодинокі факти – в основному це стосується районів під Павлополем, Світлодарськом – де обстріли ворога носять прицільний характер.

“Вчора ми мали прикрий випадок, коли загинули чотири наших військоовслужбовці. Спочатку оголошення перемир’я в районі проведення ООС загинули шість військовослужбовців ЗСУ, поранено – 9. Вчора був постріл з гранатомета, до якого була прикручена міна від 82-міліметрового міномету, яка влучила в той окоп, де військовослужбовці ЗСУ проводили інженерне обладнання своїх позицій. Відповідь військові були готові надати, але після нанесеного обстрілу, за даними розвідки, противник покинув позиції та досі їх там немає”, – розповів Хомчак.

За його словами, резерви ЗСУ знаходяться у визначених місцях, в боєготовому стані.

“ЗСУ, у випадку непрогнозованої ситуації, готові, пане президенте, до відповідного реагування”, – сказав Хомчак.

Зеленський повторив вчорашню тезу, що лідери нормандської четвірки мають зустрітися та “подивитися один одному в очі, припинити війну”.

У телефонній розмові попросив Путіна вплинути на бойовиків.

“Я сьогодні вранці розмовляв з Путіним. Я попросив вплинути на ту сторону, щоб вони припинили вбивати наших людей. Це не наближає нас до миру”, – заявив він.

“У нас була довга розмова. Я кажу йому (Путіну – “Н”), що наших людей вбивають, а мені у відповідь кажуть, що є випадки, де наші люди стріляють по цивільних людях”, – сказав Зеленський та додав, що другий дзвінок він здійснить у Туреччині.

Є наміри поговорити і з Меркель та домовитися про термінову зустріч у “нормандському форматі”. Президент наголосив, що терміново повернеться в Україну у разі повторного загострення ситуації.

На уточнююче запитання журналістів про те, якою була реакція Путіна, Зеленський порадив журналістам дочекатися пресрелізу.

“Я не хочу говорити за президента Росії та казати те, що він пообіцяв”, – сказав Зеленський.

Обговорили також розмінування в Станиці Луганській та повернення полонених українців.

Як інформувала “Новинарня“, сьогодні президент скликав термінову нараду з силовиками після вчорашніх обстрілів українських позицій під Павлополем.

У вівторок, 6 серпня, неподалік Павлополя окупанти вдарили по військовослужбовцях, які займались інженерним облаштуванням позицій Об’єднаних сил, з ручного протитанкового гранатомету: загинули чотири українські військовослужбовці зі складу 36-ї окремої бригади морської піхоти. 

Того ж дня президент Зеленський закликав лідерів “Нормандського формату” якомога швидше провести зустріч.

Як відомо, на виконання рішення, ухваленого в Мінську під час засідання Тристоронньої контактної групи, з 00 годин 01 хвилин за київським часом 21 липня 2019 року вздовж всієї лінії розмежування в районі проведення ООС у Донецькій та Луганській областях було оголошено “режим тиші”, що передбачає обопільне припинення ведення вогню з будь-яких видів озброєння.
Перемир’я запроваджено на необмежений термін.

Разом з тим, за 10 днів (до 30 липня включно) штаб ООС заявляв загалом про дев’ять обстрілів з боку бойовиків, а 31 липня – одразу 11 за добу.
За оцінками волонтерів InformNapalm, збільшення кількості обстрілів на фронті – не загострення, а відображення повсякденної дійсності, адже перед цим в ОС занижували дані щодо ворожої активності під час перемир’я.

З початку “хлібного перемир’я” досі було двоє загиблих (Семер Румигін і Микита Скітченко) – від підриву на мінах 21 липня.

Читайте також:
Із сьогоднішнього дня морпіхи знову візьмуть участь у челенджі “хто тут кращий убивця”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна