Молдовський олігарх Плахотнюк відмовився від депутатського мандата

 

Колишній глава Демократичної партії Молдови Володимир Плахотнюк відмовився депутатського мандата, його рішення підтримали народні обранці.

Про це політик написав у вівторок, 30 липня, на своїй сторінці в Facebook.

“В умовах повного взяття у полон Республіки Молдова Російською Федерацією, в умовах, в яких відбулися останні політичні зміни, які вказують на захоплення росіянами через свою партію правових інститутів… У цій ситуації я не хочу працювати в жодній державній установі, і сьогодні я склав мандат депутата в парламенті”, — написав Володимир Плахотнюк.

Молдавський парламент під час пленарного засідання у вівторок позбавив Плахотнюка депутатсого мандата.

“Мені не потрібен імунітет держави, контрольованої Москвою сьогодні, тих, хто протягом двох років скоїв десятки незаконних дій проти мене і моєї сім’ї, політичних справ, неправдивих судових рішень, десятків міжнародних судових переслідувань, відхилених Інтерполом на підставі політичного насильства і т.д .”, — написав Плахотнюк.

Нагадаємо, в перебігу політичної кризи в Молдові Конституційний суд країни 7-9 червня ухвалив низку рішень на користь політичної сили олігарха Плахотнюка, що призвело до фактичного двовладдя. Зокрема, суд визнав неконституційним обрання керівництва молдовського парламенту і голосування коаліції за новий уряд. Також він тимчасово відсторонив президента Ігоря Додона, щоб в.о. прем’єрміністра (за версією Демпартії Плахотнюка) Павел Філіп міг призначити дострокові вибори.
Венеціанська комісія визнала розпуск парламенту Молдови безпідставним, а дії КС – упередженими. Євросоюз і США стали на бік нового уряду. Влад Плахотнюк та його соратники втекли за кордон.
Під тиском громадськості та політиків Конституційний суд вирішив скасувати свої суперечливі рішення. Однак прем’єрміністр Майя Санду закликала всіх суддів КС подати у відставку.

Як інформувала “Новинарня“,  нещодавно у Молдові скасували заборону держчиновникам їздити у Росію.

Читайте також:
Вони не зможуть жити спокійно, – очільниця уряду Молдови про політиків-утікачів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна