ЦВК скасувала реєстрацію Клюєва і Шарія

 

Центральна виборча комісія скасувала реєстрацію Андрія Клюєва та Анатолія Шарія як кандидатів у народні депутати.

За обидва рішення проголосували всі присутні на вечірньому засіданні 3 липня члени ЦВК, повідомляє “Громадське“.

Також члени ЦВК ухвалили зміни в постанову щодо бюлетенів, якими прибрали з них прізвище Клюєва. Тепер це рішення мають довести до відома типографій, що друкують бюлетені.

Перед голосування на засіданні ЦВК виступив представник Ліберальної партії, яка висувала Клюєва в депутати по мажоритарному округу №46. Він заявив, що є низка ухвал суду, якими спростовуються докази відсутності Клюєва в країні.

Проте члени ЦВК зазначили, що на підставі листів, отриманих від Міністерства внутрішніх справ та Служби безпеки, вони зробили висновок, що Клюєв останні 5 років не проживав на території України.

З цієї ж причини зняли з виборів і проросійського блогера Шарія, який не проживав в Україні останні 5 років в Україні, як того вимагає закон.

Як  повідомив представник організації “Опора” Олександр Клюжев, одним із аргументів для ЦВК стали  свідчення працівників Державної охорони Віктора Януковича про те, що Андрій Клюєв супроводжував колишнього президента під час перетину кордону з Росією.

Крім того, у грудні 2016 року Клюєв брав участь у засіданнях суду у Москві, а міжнародна пошта від слідчих неодноразово не доходила Клюєву в Донецьку – і адвокати та сам Клюєв просили інформувати його за адресою у Московській області.

За даними Служби безпеки України, Клюєв виїхав за межі території України у 2014 році, після цього офіційні пункти перетину кордону не перетинав.

Підставами для скасування списочника “Партії Шарія” став лист СБУ від 3 липня, який засвідчує, що Анатолій Шарій виїхав з України 24 січня 2012 року через пункт пропуску Зернове на територію РФ потягом “Ковель-Москва”, після цього до України не повертався.

22 липня 2012 року Нідерланди повідомили Генеральну прокуратуру України про наявність у Шарія статусу біженця.

Суди та правоохоронні органи протягом різних періодів отримували від Інтерполу інформацію про перебування цієї особи у Нідерландах та Литві.

СБУ вважає, що Шарій не перебував на території України з 24 січня 2012 року.

Читайте також:
“Зацікавлені в дестабілізації”: Богдан натякнув, що за ситуацією довкола Клюєва і Шарія стоїть Порошенко

Як повідомляла “Новинарня“, 2 липня на виконання рішень Касаційного адміністративного суду Верховного Суду України ЦВК зареєструвала колишнього главу адміністрації президента Януковича Андрія Клюєва та проросійського блогера Анатолія Шарія кандидатами в народні депутати на позачергових парламентських виборах 21 липня, хоча вони втекли з України більше п’яти років тому й не поверталися.

Увечері 2 липня в Києві на Майдані Незалежності відбулася масова акція “Терпіти більше не можна” проти рішення ЦВК щодо Клюєва і Шарія.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков направив лист у ЦВК, в якому наполягає на тому, що Андрій Клюєв, який втік з України п’ять років тому і не проживав на території країни протягом цього часу, не має права висувати свою кандидатуру на парламентських виборах.

Раніше Клюєву й Шарію було відмовлено в реєстрації у зв’язку з недотриманням ними норми закону про проживання на території України протягом останніх п’яти років.

Колишній перший заступник генпрокурора часів Януковича Ренат Кузьмін, проти якого триває розслідування за обвинуваченням в особливо важких злочинах, також втік з України, перебуває в розшуку, але зареєстрований як кандидат у народні депутати від партії “Опозиційна платформа – За життя” під 35-м номером у списку.

Читайте також:
Адвокат Закревська пояснила, чому Клюєв не має права бути кандидатом у депутати

Баканов в СБУ зібрав нараду щодо реєстрації кандидатами у ВР Клюєва, Шарія й Кузьміна

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна