Президент США вперше став на землю КНДР: про що говорили Трамп і Кім. ВІДЕО

 

Президент США Дональд Трамп у неділю, 30 червня, зустрівся з лідером КНДР Кім Чен Ином на території демілітаризованої зони між Північною та Південною Кореєю.

Трамп перетнув демаркаційну лінію, яка символізує кордон часів “холодної війни”, та пройшов разом із Кімом кілька кроків територією Північної Кореї. Таким чином Трамп став першим чинним президентом США, який ступив на територію цієї закритої комуністичної країни, передає Reuters.

Кім запросив Трампа переступити бордюр, що позначає кордон, і зааплодував, коли американський президент зробив це разом із ним.

Лідери тепло потиснули один одному руки та висловили надію на мир. Це вже третя зустріч між главами США й КНДР за останні 13 місяців.

Дональд Трамп зазначив, що його візит відбувається на запрошення Кім Чен Ина, і назвав цей день “великим днем для всього світу”. Він написав у “Твіттері”, що перебування на землі КНДР є “великою заявою і великою честю”.

Кім сказав, що буде великою честю, якщо Трамп відвідає столицю КНДР Пхеньян.

Після цього два лідери повернулися назад на демілітаризовану територію для перемовин за зачиненими дверима, що тривали 50 хвилин.

Після зустрічі президент Трамп заявив, що Сполучені Штати й Північна Корея домовилися продовжити переговори про денуклеаризацію Корейського півострова, які останнім часом зайшли в глухий кут. Сторони погодилися призначити команди перемовників, які зустрінуться впродовж кількох тижнів.

Дональд Трамп зазначив, що сподівається на досягнення всеосяжної угоди, але вказав, що “швидкість не самоціль”.

“Ми не прагнемо швидкості. Ми намагаємося зробити все правильно”, – сказав він.

Президент США додав, що санкції щодо Північної Кореї залишаються чинними. Але “в якийсь момент під час переговорів все може трапитися”, – сказав Трамп, маючи на увазі послаблення санкцій.

Після прощання з Кімом Трамп також сказав журналістам, що він висунув ідею щодо візиту лідера КНДР до Вашингтона, передає AP.

Як відомо, Дональд Трамп прибув до Південної Кореї пізно ввечері в суботу, 29 червня, для переговорів із президентом Мун Чже Іном після участі в саміті “Великої двадцятки” в Японії.
Під час цього візиту Трамп через Twitter зробив несподівану пропозицію зустрітися лідеру КНДР, “просто сказати “привіт” – і Кім Чен Ин прийняв її.

Як інформувала “Новинарня“, перший історичний саміт глави США і КНДР відбувся 12 червня 2018 року в Сінгапурі, невдовзі після загострення відносин через ядерну програму Пхеньяна. За його підсумками Дональд Трамп і Кім Чен Ин підписали спільну заяву, в якій ішлося про те, що Північна Корея готова до денуклеаризації. Трамп тоді зазначав, що США ще не знімають санкції з Північної Кореї, але сподіваються, що це буде скоро.

Другий саміт глав США і КНДР у в’єтнамському Ханої, який почався 27 лютого, також мав головним питанням ядерне роззброєння Північної Кореї. Два лідери на початку провели півгодинну зустріч тет-а-тет та переговори в розширеному форматі, аисловлюючи оптимістичні сподівання. Але зрештою зустріч завершилася провалом, без домовленостей.

Читайте також:
Путін каже, що Трамп зробив тему українських моряків однією з пріоритетних

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна