Другий історичний саміт Трампа і Кім Чен Ина закінчився провалом

 

Саміт лідерів США і КНДР, який проходив 27-28 лютого у В’єтнамі, завершився безрезультатно – президент Сполучених Штатів Америки Дональд Трамп і глава Північної Кореї Кім Чен Ин не змогли досягти угоди, очікувана декларація не була підписана.

Про це повідомила речниця Білого дому Сара Сандерс, передає Associated Press.

Вона заявила, що лідери двох країн обговорювали питання денуклеаризації Корейського півострова.

“Наразі не було досягнуто згоди, але їхні команди з нетерпінням чекають зустрічі в майбутньому”, – сказала Сандерс, додавши, що зустрічі Трампа і Кіма загалом “дуже хороші і конструктивні”.

Водночас сам Дональд Трамп заявив на прес-конференції після саміту, що нова зустріч із лідером Корейської Народно-Демократичної Республіки наразі не планується.

“Ми побачимо, якщо це трапиться, то це трапиться”, – відповів Трамп на запитання журналіста, зазначивши, що наразі домовленостей про новий саміт немає.

При цьому він зауважив, що отримав від Кім Чен Ина обіцянку КНДР більше не проводити ракетних випробувань.

“Я довіряю йому і вірю на слово, це правда”, – сказав Дональд Трамп. Він також повідомив, що невдовзі у Північній Кореї буде проведено ядерні інспекції, передає “Європейська правда”.

Перед цим стало відомо, що Трамп і Кім повинні були разом пообідати, але не прийшли на обід, де на них чекали репортери.

Прес-конференція Трампа, спершу запланована на 16:00, відбулася о 14:00 (9:00 за київським часом).

Держсекретар США Майк Помпео заявив, що Сполучені Штати сподівалися підписати угоду з КНДР, але Північна Корея виявилася неготова виконати вимоги США.

“Ми просили його (Кіма – “Н”) зробити більше, але він не був до цього готовий”, – сказав Помпео.

Президент Трамп уточнив, що КНДР висловила готовність до денуклеризації, але “не в усіх галузях, про які говорять США”.

Він не став уточнювати бачення Кімом рішення щодо зменшення ядерної загрози.

Головним каменем спотикання для укладання угоди стали санкції. За словами Дональда Трампа, Пхеньян хоче повного і негайного зняття обмежень з боку США, але Вашингтон не може на це піти.
Трамп підтвердив, що санкції проти КНДР залишаються в силі, хоча він сам прагне їх зняти, бо “ця країна має дуже багато потенціалу для зростання”.

Трамп додав, що сподівається залишитись друзями з Кім Чен Ином, незважаючи на всі розбіжності під час саміту.

Як інформувала “Новинарня“, другий саміт глав США і КНДР у в’єтнамському Ханої, в готелі “Метрополь”, почався 27 лютого. Його головним питанням було ядерне роззброєння Північної Кореї.
На початку два лідери провели півгодинну зустріч тет-а-тет та переговори в розширеному форматі.

Переговорники були налаштовані дуже оптимістично. Кім Чен Ин заявив, що не проводив би саміт з Дональдом Трампом, якби не хотів виконати свою обіцянку щодо денуклеаризації.

Трамп пообіцяв Північній Кореї “величезне майбутнє”. “Я думаю, що ваша країна має величезний економічний потенціал. Я думаю, у вас буде величезне майбутнє, ви – великий лідер. Ми допоможемо, щоб це сталося”, – сказав він.

У ході спілкування з пресою лідери двох країн наблизились до відновлення офіційних контактів. На питання американського репортера, чи згоден він дозволити США відкрити представництво у Пхеньяні, Кім через перекладача сказав: “Я думаю, що цілком прийнятно”.

Перший саміт глави США і КНДР відбувся 12 червня 2018 року в Сінгапурі. За його підсумками лідери країни підписали спільну заяву, в якій ішлося про те, що Північна Корея готова до денуклеаризації. Трамп тоді зазначав, що США ще не знімають санкції з Північної Кореї, але сподіваються, що це буде скоро.

Читайте також:
Трамп назвав дату нової зустрічі з Кім Чен Ином

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна