Епіфаній скликає синод через заяви Філарета щодо відновлення УПЦ КП

 

Предстоятель Православної церкви України (ПЦУ), митрополит Епіфаній скликає засідання синоду через заяви почесного патріарха Філарета щодо відновлення Київського патріархату.

Про це йдеться у заяві ПЦУ, яку вони оприлюднили в четвер, 20 червня.

Так, у документі йдеться, що митрополит Епіфаній скликає засідання синоду ПЦУ в понеділок 24 червня. На засіданні синоду планується ухвалити рішення з приводу заяв почесного патріарха Філарета про відновлення Української православної церкви Київського патріархату.

“Інформуємо, що на найближчому засідання священного синоду ПЦУ, яке скликається предстоятелем 24 червня 2019 року, будуть ухвалені рішення, пов’язані з подіями, що відбулися”, – повідомили в ПЦУ.

Крім того, митрополит Епіфаній пригрозив священникам, які підтримують ідеї Філарета, відмовою у прийнятті їх до складу єпископату ПЦУ.

“Свідома участь таких кліриків у антиканонічних діях є підставою для категоричної відмови у задоволенні їхніх можливих у майбутньому прохань бути прийнятими до складу єпископату Православної церкви України”, – наголосив Епіфаній.

У ПЦУ також заявили, що ухвалені рішення “від початку є нікчемними у юридичному і канонічному значені цього терміну, не породжують юридичних наслідків та не підлягають виконанню”.

Архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій (Зоря) вважає, що дії почесного патріарха Філарета продиктовані його похилим віком. Про це він заявив на брифінгу, передає “РБК-Україна”.

За словами Зорі, патріарх Філарет переконаний, що діє на благо української церкви. Зоря зазначив, що Філарет “дивиться на всіх довкола як на нерозумних дітей”.

“Внутрішньо я переконаний, що патріарх на 100% впевнений, що він діє в інтересах української церкви. Він вважає, що тільки він один може забезпечити її незалежність та процвітання. На його думку, всі інші не мають достатнього досвіду. Він дивиться на всіх навколо як на нерозумних дітей”, – сказав Євстратій.

Також він додав, що Філарет не раз заявляв, що помре, будучи патріархом.

“Для того, щоб бути патріархом, потрібно мати патріархат, структуру навколо себе… Зараз група священиків вийшла з ПЦУ і присвоїла собі історичну назву Українська православна церква Київського патріархату”, – уточнив архієпископ.

Як інформувала “Новинарня“, 20 червня відбувся так званий “помісний собор” УПЦ Київського патріархату, на якому почесний патріарх Філарет заявив про скасування рішення архієрейського собору від 15 грудня 2018 року про саморозпуск УПЦ КП і не прийняв томос про автокефалію, виданий Константинополем.

Читайте також:
Філарет скликав власний “собор”: приїхала чверть запрошених

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна