Огляд ОРДЛО за тиждень: курорт-концтабір, черги за кашею та чиновниця із заячими вухами

 

Новинарня” продовжує тижневу авторську рубрику “(Де)окупація”. У цих оглядах ми регулярно розповідаємо про варті уваги події на окупованих територіях Донеччини та Луганщини.

підготувала: Людмила Кліщук

Курортне містечко: “концтабір у концтаборі”

Надворі − літо, сезон відпусток і курортного відпочинку. Втім, в окупації ця пора року особлива по-своєму. Наприклад, курортне містечко Сєдове розташоване на підконтрольній бойовикам частині Азовського узбережжя. Популярний до російської агресії курорт тепер перетворений бойовиками на “зону”, потрапити в яку можна тільки за наявності перепустки, через КПП.

Перепустки видають лише мешканцям Новоазовського району, до якого й належить селище. Іншим громадянам для того, щоб потрапити на “головний курорт ДНР”, доведеться відстояти чергу на пункті пропуску та оформити “міграційну карту”.

Фото: Восточный вариант

У минулому році такі карти змушені були оформити 60 тисяч осіб, які відвідували Сєдове.
Мета запровадження пропускної системи, щоб дістатися до морського узбережжя – невідома.

Проукраїнські ЗМІ та журналісти вже назвали Сєдове “курортом суворого режиму”, “концтабором у концтаборі”.

Відзначимо, що ще один “вісник літа” в окупації – скорочення комендантської години. Тепер висувати носа на вулицю не можна лише з 23:00 до 4:00. В інші пори року заборона триває до п’ятої ранку.

“Яскраве дитинство” в окупації

Протягом попереднього тижня в усіх населених пунктах і “ДНР”, і “ЛНР” старшокласників масово вивозили на полігони, де проводили з ними “курси початкової військової підготовки”.

Сепаратистські ЗМІ пишуть, що ініціатива належить особисто очільнику “ДНР” Денису Пушиліну. Проект називається “Яскраве дитинство”.

У Макіївці школярки потонули у відстійнику шахти

В окупованій Макіївці дві учениці п’ятого класу потонули у відстійнику шахти. За повідомленнями рятувальників, це трапилося на ставку-відстійнику шахти імені Бажанова підприємства “Макіїввугілля”. Відзначається, що дівчата вчилися у 5-Б класі школи №59. Дві одиниці техніки та шість рятувальників врятували школярок не змогли, причину загибелі з’ясовують.

Дітей не врятували дітей – а теля змогли.  Ті самі “рятувальники ДНР” на офіційному сайті “відомства” хваляться: на прохання мешканців тієї ж Макіївки приїхали та витягли з криниці глибиною два метри теля.  У “спецоперації” взяли участь три рятувальники та одна одиниця техніки.

У Горлівці бойовики підірвали гранатою 70-річну жінку

На околиці окупованої Горлівки російські бойовики підірвали гранатою 70-річну жінку.
Вони, нібито, запідозрили, що в одному з будинків зачаїлася українська ДРГ. Кинули через вікно гранату.

Як з’ясувалося, в будинку перебувала 70-річна бабуся. Вона отримала поранення.

Оскільки граната з боку ЗСУ долетіти не могла, окупанти заявили, що її вкинув у вікно… український безпілотник. Саме з такою офіційною заявою виступив “мер” тимчасово окупованої Горлівки Іван Приходько.

Читайте також:
Під Горлівкою від міни загинули троє дітей

У “ДНР” на підприємствах псується обладнання − звинувачують Україну

Підприємства в “ДНР” перебувають під загрозою зупинки через застаріле обладнання. На це в інтерв’ю сепаратистським ЗМІ скаржаться у “міністерстві доходів”, звинувачуючи в цьому українську владу.

Адже після введення економічної блокади припинилося постачання товарів та сировини для металургійних заводів і запчастин до обладнання.

“У нас багато високотехнологічного імпортного обладнання відомих брендів, таких як Daniel, Bosch, Siemens. І, природно, без поставок запчастин це обладнання приходить потихеньку в непридатність. І це для нас проблема, це загрожує зупинкою підприємств”, − коментував ситуацію один з “міністрів ДНР”, натякнувши, що звертається по допомогу до невизнаної цивілізованим світом Південної Осетії.

Читайте також:
Економічна “революція” після перевороту в “ДНР”: виграш для Курченка

Окупаційні “чиновники” − із заячими вушками

Чиновниця “ДНР” із Горлівки Ірина Дикун опублікувала у соцмережах власне фото із заячими вушками.

Після окупації міста вона зайняла посаду селищного голови Зайцевого, частина якого перебуває під контролем угрупованням “ДНР”. Зараз там проживають близько 1600 осіб.

Як відомо, у 2016 році Дикун отримала контузію. Вона впевнена, що є “ворогом народу України”, тому не покидає окуповану зону.

“Але мені від цього ні холодно, ні жарко”, – запевняє вона. Це помітно.

Читайте також:
Без контрабанди, на межі двох світів.
Як живе селище Зайцеве, розділене лінією фронту

Черга за кашею

900 літрів безкоштовної каші і майже 2 тисячі хлібин роздали 28 травня 2019 року  волонтери “Їжі життя” в тимчасово окупованих Донецьку і Зугресі.

Фоторепортаж публікує проукраїнське видання “Дебальцево-онлайн” та зауважує: “зі своїми каструльками і пластиковими лотками масово прийшли постояти не бомжі, а цілком пристойно одягнені люди, не тільки дідусі та бабусі, а й молоді, працездатні чоловіки та жінки”.

Черга за кашею 2 Черга за кашею 3 Черга за кашею
<
>

Зеленський і ОРДЛО

Зазначимо, що після інавгурації Володимира Зеленського та його перших кадрових призначень на сторінках сепаратистських ЗМІ різко збільшилася кількість російських “експертів” і “політологів”, які коментують спроможність шостого президента України та західних партнерів врегулювати конфлікт на сході.

Втім, за редакційними спостереженнями “Новинарні“, риторика сепаратистських видань у двох окремих “республіках” дещо відрізняється. Якщо в “ДНР” до та після інавгурації дещо лояльніше ставляться до новообраного президента і сподіваються на врегулювання стосунків “із Києвом”, то в “ЛНР” налаштовані агресивніше й використовують кожну заяву Зеленського, візит на Луганщину та кадрові призначення з метою антиукраїнської пропаганди.

Наприклад, мер окупованої Горлівки (Донецька область) Іван Приходько під час ефіру на одному з сепаратистських телеканалів зробив з аркушу паперу птаха, назвавши його “голубом миру для Зеленського”.

“Вперше з уст української влади було озвучено тезу саме про людей. Такого не було досі, адже завжди говорили про територію чи промисловість. Він говорив, що треба зупинити зупинити вогонь на Донбасі. Але вже пройшов тиждень і не зроблено взагалі нічого”, – каже Приходько про інавгураційну промову президента.

Втім, вже іншому виданню він заявив, що “віри Зеленському на Донбасі немає і не буде”.

А от в “ЛНР” налаштовані гостріше. Наведемо кілька заголовків зі сторінок сепаратистських ЗМІ, які з’явилися лише протягом минулого тижня:

  • “Візит Зеленського в Станицю підтвердив розміщення ЗСУ в житлових будинках”;
  • “Російський експерт переконаний, що Зеленський повторить політичну долю попередніх президентів України”;
  • “Російський політолог: Зеленський не планує виконувати Мінські домовленості”;
  • “Зеленський демонструє неповагу до Донбасу, ОБСЄ та країн-гарантів «Мінська»”;
  • “Донбас не вірить Зеленському, який роздає ключові посади ворогам краю, – експерт”;
  • “Висловлювання Зеленського про людей Донбасу служать для його самореклами, – депутат”;
  • “МНС ЛНР заявило про збільшення кількості пошкодженої інфраструктури при Зеленському”;
  • “Зеленський іде на повідку в націоналістів”;
  • “Зеленський не змінить риторики свого попередника щодо Донбасу” тощо.

Очевидно, що всі ці тези співзвучні з висловлюваннями речників Кремля щодо “рівня миротворчості” Зеленського. Але, так чи інакше, кожен російський експерт та політолог на сторінках ЗМІ окупантів – це антиукраїнська пропаганда, яка матиме чи вже має інформаційний вплив на мешканців ОРДЛО.

Народжувати − в Україну

“ВВС” опублікувало репортаж із контрольних пунктів пропуску в’їзду-виїзду на території Донеччини та Луганщини.

Наводимо уривок із журналістського матеріалу та найяскравішого, на нашу думку, персонажа репортажу.

“На КПВВ «Майорське» у черзі стоїть Кароліна з Горлівки. Вона на дев’ятому місяці вагітності. Її пропускають вперед, хоча подобається це не всім, і з натовпу доносяться обурені вигуки. Дівчина їде до рідних, які проживають на контрольованій Україною території.

Фото: ВВС

“Зараз складно. Боюся, щоб не народити в дорозі”, – зізнається жінка. Але додає, що остаточно переїхати до рідних − означало б створити для них постійні незручності:

“А в Горлівці, хоч і страшно, але свій будинок. Як-не-як”.

Донецьк: який вигляд обласний центр має зараз

Блогер з окупованого Донецька опублікував на Youtube вечірню прогулянку центром міста.

Він пройшовся по бульвару Пушкіна, площі Леніна, проспекту Ілліча, прогулявся набережною.

“Відеоряд з Донецька зроблений для тих людей, які давно не бачили місто і всім цікаво, що там відбувається! Канал не стосується політики жодним чином!” − прокоментував автор.

Відзначимо, що сепаратистська символіка в кадр не потрапляла.

Читайте також:
Огляд ОРДЛО за тиждень: черги за паспортами РФ, “націоналізація” храмів, вирок у “справі Гіві”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна