Огляд ОРДЛО за тиждень: черги за паспортами РФ, “націоналізація” храмів, вирок у “справі Гіві”

 

Новинарня” продовжує тижневу авторську рубрику “(Де)окупація”. У цих оглядах ми регулярно розповідаємо про варті уваги події на окупованих територіях Донеччини та Луганщини.

підготувала: Людмила Кліщук

Пекельні черги за російськими паспортами 

Журналісти російської “Новой газеты” зробили репортаж з села за 30 км від Таганрога з черги на отримання російського паспорта жителями ОРДЛО.

Зазначається, що люди з тимчасово непідконтрольних територій сходу України стоять не одну годину та навіть добу, записуються до списку на чергу та відзначаються там вранці та ввечері – аби не втратити своє “місце”.

Фото: Новая газета

Але є умова: щоб отримати паспорт РФ, потрібно не просто жити під окупацією, а мати паспорт угруповань “ДНР” чи “ЛНР”. Тому на їх отримання також утворюється черга.

Водночас кожному охочому отримати громадянство Росії необхідно довести, що він був прописаний у “республіці” станом на 12 травня 2014 року. На перевірку цих документів також є окрема черга.

При цьому протягом дня документи встигають прийняти у шести-восьми осіб.

“Я теж записалася: №539 на паспорт” ДНР “і №468 на паспорт РФ мені намалювали на долоні”, – розповіла кореспондентка, яка теж, у якості експерименту, стала в чергу.

За підрахунками журналістки, чергу за паспортом “ДНР/ЛНР” треба стояти понад два місяці, ще через кілька місяців його видадуть. Черга за російським паспортом менша, відтак, якщо черга на нього пройде, поки особа ще не отримала паспорт ОРДЛО – треба буде ставати заново в чергу.

В “МВС ДНР” на скарги відповіли, що в паспортних столах мало співробітників та техніки. Отримають обладнання, попередньо, за три місяці.

Зубожіння в окупації: супермаркет з порожніми полицями 

У Донецьку  закриваються великі торговельні центри і мережеві супермаркети, їхніх працівників звільняють. Про це повідомила у Facebook громадська організація “Оборона Маріуполя”.

“У тимчасово окупованому Російською Федерацією місті Донецьк значно посилилася соціальна криза, внаслідок низької платіжної спроможності громадян України, які змушені жити в окупації. Через зубожіння населення значно зменшилася кількість товарів, які надходять в окуповане місто, внаслідок чого закриваються великі торговельні центри”, – йдеться в повідомленні.

До 31 травня планується закриття “Центру оптово-роздрібної торгівлі “МОСТ” (до окупації – ТЦ “Метро”) і мережі торгової марки “Лучіано”. Співробітників зазначених закладів вже звільняють.

Фото: Оборона Маріуполя у ФБ

Станом на кінець травня у торговельних центрах мережі «Амстор Сity» практично відсутній вибір товарів, і вже закрився ряд магазинів по Донецьку (в районі залізничного вокзалу, біля цирку, на бульварі Шевченка, в Петровському районі міста). Закрилися також всі магазини мережі супермаркетів “Обжора”.

Мером Макіївки зробили ставленика кримінального авторитета

Ватажок “ДНР” Денис Пушилін звільнив так званого “мера” Макіївки Валерія Ляховця і призначив нового “главу” міста. Ним став Сергій Голощапов, який раніше очолював “адміністрацію” Гірницького району міста.

Як повідомляють місцеві видання, протягом року макіївський кримінальний авторитет Дарда намагався “проштовхнути” на пост “мера” Макіївки свого ставленика, Голощапова, зятя екс-міністра молоді та спорту України Равіля Сафіуліна.

В “ДНР” Голощапов неофіційно контролює ТОВ “Макіївський метизний завод”, ТОВ “Вікторія” та “Макіївський завод шахтної автоматики”.

Відомо, що Голощапов має судимість за ст. 357 ч. 2 КК України (викрадення, привласнення, вимагання документів, штампів, печаток, заволодіння ними шляхом шахрайства чи зловживання службовим становищем або їх пошкодження). Але коли його призначали на посади в “ДНР”, такий послужний список “не помітили”.

Читайте також:
“Мер” Горлівки Кім, перебіжчик з Майдану – про свій проламаний череп і “реформи в ДНР”. Інтерв’ю

Ще один російський канал почав мовлення в “ДНР”

Новий російський телеканал “Побєда” розпочав мовлення в ОРДО в цифровому форматі.

Сигнал покриває всю територію так званої “Донецької республіки”. Канал доступний в стандартному цифровому пакеті.

В ефірі “Перемоги” транслюватимуться радянські військові фільми, документальні програми про Велику Вітчизняну війну, фронтові хроніки, інтерв’ю з істориками та експертами, свідчення ветеранів, сімейні спогади учасників патріотичної акції “Безсмертний полк” тощо – продовження “побєдобєсія 365 днів на рік”.

У Донецьку бойовики хочуть віджати ще один храм – “націоналізація” триває

У Донецьку бойовики планують “націоналізувати” будівлю церкви євангельських християн-баптистів “Світло Євангелія”. Про це повідомляє організація Global Christian Support.

Зазначається, що парафіяни виносять з церкви всі речі та меблі, оскільки бойовики планують опечатати будівлю.

Церква “Світло Євангелія” розташована в Кіровському районі. Будівля церкви зводилася парафіянами за власні кошти протягом 10 років. Будівництво було закінчено в 2010 році.

1 березня 2019 року закінчився термін, який окупанти дали для реєстрації церков і релігійних організацій. 99% церков не отримали реєстрації і опинилися поза законом. Тепер триває так звана “націоналізація” культових споруд.

Ліквідація “Гіві” – співучасника засудили до 12 років в’язниці 

У “ДНР” винесли перший “вирок” у справі про вбивство командира батальйону “Сомалі” Михайла Толстих “Гіві”. Обвинуваченого Дмитра Батрака засудили до 12 років позбавлення волі.

Дмитро Батрак

Його звинувачують у шпигунстві на користь українських спецслужб. З 2016 року Батрак нібито передавав Службі безпеки України відео та фото адміністративних будівель і споруд “силових відомств” угруповання, а також дані про місцезнаходження військових частин бойовиків.

У “МГБ ДНР” стверджують, що Батрак, за завданням СБУ купував і передавав сім-карти оператора зв’язку “ДНР” “Фенікс”, які згодом були використані при організації замаху на Гіві.

Читайте також:
Благодійна колода карт для снайперів АТО “Бий падлюку”: хто на черзі замість Мотороли й Гіві

Осетин “Мамай” – вже в центрі Донецька

Бюст ліквідованого Збройними силами України командира формування бойовиків “П’ятнашка” Олега Мамієва (позивний “Мамай”) встановили центрі Донецька. Бюст з’явився в парку культури і відпочинку поблизу покинутої “Донбас Арени”.

“Глава ДНР” Денис Пушилін сказав, що бюст Мамієву покладе початок “алеї героїв” у центрі Донецька.

Етнічний осетин Олег Мамієв родом із Владикавказа (РФ). На Донбас приїхав у 2014 році. Його вбили під час обстрілу в травні 2018 року на позиції під Авдіївкою.

Останній дзвоник в окупації 

У навчальних закладах тимчасово окупованих Донеччини та Луганщини також відбулися урочисті лінійки з нагоди свята останнього дзвоника.

Обличчя молоді в окупації – до вашої уваги:

останній дзвоник в окупації 1 останній дзвоник в окупації 3 останній дзвоник в окупації 4 останній дзвоник в окупації 5 останній дзвоник в окупації 6 останній дзвоник в окупації 7 останній дзвоник в окупації 8 останній дзвоник в окупації 9 останній дзвоник в окупації 10 останній дзвоник в ЛНР Останній дзвоник ЛНР 3 Останній дзвоник ЛНР 6 Останній дзвоник ЛНР 9 Останній дзвоник ЛНР
<
>

Читайте також:
ОРДЛО за тиждень: постановочний клич до Зеленського, бюст найманцю-осетинцю та забанена “Ополченочка”

Огляд ОРДЛО за тиждень: вальс танків, “зомбі” Захарченко, вишиванки й заміновані могили

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна