ОРДЛО за тиждень: постановочний клич до Зеленського, бюст найманцю-осетинцю та забанена “Ополченочка”

 

Новинарня” продовжує тижневу авторську рубрику “(Де)окупація”. У цих оглядах ми регулярно розповідаємо про варті уваги події на окупованих територіях Донеччини та Луганщини – ОРДЛО.

підготувала: Людмила Кліщук

Голоси до Зеленського – за “методичкою”

На тимчасово непідконтрольних українській владі районах Донецької та Луганської областей різні люди протягом останнього тижні почали записувати відеозвернення до новообраного президента України Володимира Зеленського. Основна їх суть – просять автономію для ОРДО і ОРЛО у складі України на умовах сепаратистів, із російською мовою та їхньою “народною міліцією”, тобто збереженням нинішніх “армій” “ДНР” і “ЛНР”.

Так, скажімо школярка з окупованої Горлівки Євгенія Тертична просить зупинити блокаду, відновити роботу місцевих підприємств, припинив вогонь та прибрав блокпости.

“Дайте автономію Донбасу. Дайте нам говорити рідною російською мовою. Дайте нам самим вибирати, хто нас буде захищати. Це повинні робити ті люди, які народилися і виросли на цій землі. Ви можете ввійти в історію, як політик, який закінчив 5-річну війну”, – говорить дівчина у зверненні до Зеленського.

Варто зазначити, що профіль дівчини є на сайті “Миротворець”. Ідеться про те, що вона є учасником проросійського суспільного руху “Молода республіка”, має нагороди від угруповання “ДНР”, пройшла курси підводного плавання та вміє стріляти.

Відеозвернення забанене у соцмережі “ВК”.

Згодом відео оприлюднили десятки інших мешканців з окупованих територій – користувачі соцмереж помітили, що вони майже не відрізняються.

Журналіст Денис Казанський звернув увагу, що “масові та стихійні” звернення мешканців ОРДЛО записані “за методичкою” та опублікував відповідні заготовки звернень, куди варто тільки вставити ім’я, прізвище, місто проживання та місце роботи.

“Зараз активно нагинають бюджетників і студентів, змушуючи їх зачитувати текст, написаний кремлівськими піарниками, і проситися назад. “Республіки” більше не хочуть незалежності. Тепер їм наказано хотіти “мовну і економічну автономію” в складі України. Зрозуміло, ніякого відношення до реальної волі жителів Донбасу це не має. Це лише вистава, в якій братимуть участь ті ж актори, яких кілька років тому так само змушували виходити на мітинги з плакатами “Не хочемо працювати на Україну”. – вважає Казанський.

“Республіки” просять Москву визнавати їх “наукові ступені”

Хоча Росія відхрещується від прямої підтримки та кураторства над фейковими “республіками” на Сході України, у прес-службі “голови ДНР” Дениса Пушиліна не приховують цього.

16 травня там повідомили, що Пушилін приїхав у Підмосков’я в пансіонат “Бор” для участі в конференції “Співпраця регіонів Росії і Донбасу. Перспективи розвитку”. Його “супроводжують громадські працівники, діячі культури і освіти”.

Говорили, серед іншого, про туристичну привабливість “республік”.

Був і там і “глава ЛНР” Леонід Пасічник.

У підсумку, учасники конференції рекомендували зміцнювати стосунки “республік” з Москвою. Зокрема, наголошують там, РФ повинна почати визнавати наукові ступені вишів ОРДЛО.

На цій же конференції учасники рекомендували “науковцям” включити в підручники матеріали, спрямовані на “формування громадянської позиції” для “збереження етнокультурної ідентичності народів Донбасу і Росії”.

Майже тисячу підлітків “ЛНР” вивезли на полігон – вчать стріляти 

На військовому полігоні в ОРЛО проходять так звані навчально-польові збори для школярів 10-х класів. У зборах взяла участь тисяча підлітків. Старшокласників навчали стріляти, розбирати-збирати автомати.

Сепаратистські ЗМІ підкреслюють, що умови на полігоні “максимально наближені до військових”. Стріляють також дівчата. З яскравим жовтим манікюром.

“Мінкульт ЛНР” не схвалив фільм “Ополченочка”

В одному з кінотеатрів окупованого Луганська сепаратистським ЗМІ розповіли, що “міністерство культури ЛНР” передумало демонструвати фільм “Ополченочка”. Прем’єра мала відбутися ще 11 травня.

“Причиною скасування передпоказу може бути (…) рішення “глави адміністрації ЛНР” В’ячеслава Матвєєва”, – зазначають джерела.

В “ДНР”, натомість, прем’єра відбулася у кінотеатрі “Зірочка”.

Як відомо, Світлана Дрюк, яка є прообразом головної героїні фільму “Ополченочка”, перейшла на бік України, виїхала на підконтрольну територію і дала цінні свідчення СБУ.

Тепер продюсер пропагандистської стрічки заперечує, що життєва історія Світлани Дрюк лягла в основу історії головної героїні фільму.

У стрічці також знялася перебіжчиця в зворотному напрямку – незаконно обрана депутат Держдуми РФ Наталя Поклонська, яка раніше була окупаційним прокурором у Криму.

Читайте також:
Героїня “ДНРівського” фільму “Ополченочка” перейшла на бік України
із секретними даними за покликом кохання, – ТСН

Допит підозрюваного з пакетом BMW на голові

У мережі з’явилося відео, як силовики “МГБ ДНР” допитують одного з підозрюваних – чоловікові одягнули пакет на голову та б’ють кулаками в живіт щосили.

Сепаратистські ЗМІ пишуть, що відносно цих співробітників, нібито, розпочали слідство за фактом “перевищення службових повноважень”.

Бюст осетинця-бойовика “Мамая” хочуть встановити біля “Донбас Арени”

Бюст ліквідованого Збройними силами України командира формування бойовиків “П’ятнашка” Олега Мамаєва (позивний “Мамай”) буде встановлено в Донецьку. Таке рішення прийняли на “громадських слуханнях” в бібліотеці імені Крупської минулого тижня. Бюст з’явиться в парку культури і відпочинку поблизу “Донбас Арени”.

Етнічний осетин Олег Мамієв родом із Владикавказа (РФ). На Донбас приїхав в 2014 році. Його вбили під час осбтрілу в травні 2018 року на позиції під Авдіївкою.

Читайте також:
З’явилися кадри загибелі комбата бойовиків Мамієва. ВІДЕО

Російські пуделі, киргизькі канатохідці, аншлаг у зоопарк

Розваги в окупації – є. Так, цирк у Донецьку відкрив на минулому тижні 50-й ювілейний сезон. У програмі – “акробати та канатохідці з Киргизії, віртуозні повітряні гімнасти, пуделі російського дресирувальника Альберта Ільїна”.

А ви теж бачите мотиви українського прапора у написі на фасаді цирку?

Адміністрація зоопарку в селі Природорожнє Старобешівського району ОРЛО заявила, що за місяць їх відвідали 2 тисячі людей. Назвали це рекордом протягом останнього часу.

Чичеріна співала для бойовиків на руїнах ДАПу 

Російська співачка Юлія Чичеріна знову відвідала непідконтрольну територію Донецької області і виступила перед бойовиками збройного формування “ДНР” “Спарта”, яким свого часу командував “двохсотий” нині “Моторола”.

Чичеріна в ДАПі 1 Чичеріна в ДАПі 2 Чичеріна в ДАПі
<
>

Імпровізований концерт пройшов на руїнах Донецького аеропорту імені Сергія Прокоф’єва.

Юлія Чичеріна неодноразово незаконно перетинала державний кордон України, має “паспорт ЛНР”, оголошена Службою безпеки України в розшук. За деякими даними, постачала бойовиків тепловізорами. У 2016 році вона зняла кліп на підтримку терористів “ДНР”, протиставивши їх “українським нацистам”.

Читайте також:
Огляд ОРДЛО за тиждень: вальс танків, “зомбі” Захарченко, вишиванки й заміновані могили

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна