Огляд ОРДЛО за тиждень: вальс танків, “зомбі” Захарченко, вишиванки й заміновані могили

 

Сьогодні “Новинарня” починає тижневу авторську рубрику “(Де)окупація”. У цих оглядах ми регулярно розповідатимемо про варті уваги події й цікавинки на непідконтрольних територіях Донеччини та Луганщини.

Ми робитимемо акценти на деталях із життя в окупації та абсурдності самого факту існування так званих “народних республік”.

Зрештою, аби перемогти ворога – треба знати, чим він живе, куди рухається. Як кажуть у народі, поінформований – отже, озброєний.

Рубрика, сподіваємося, буде постійною, виходитиме щопонеділка та підсумовуватиме попередній тиждень із життя ОРДЛО в тимчасовій окупації.

підготувала: Людмила Кліщук

6 травня. Заміновані мертві

У понеділок, 6 травня, коли в усій Україні тривають поминальні дні, блогер YouTube із ніком “Михаил Светлов” оприлюднив “відеоекскурсію” Мічурінським кладовищем у Горлівці (Донецька область, ОРДО). Територіально воно в селищі шахти імені Ізотова.

Цвинтар – замінований та розбомблений, бетонні плити, якими колись були вимощені доріжки між похованнями, зруйновані вщент.

Деякі могили тонуть у глиняній жижі, а на інші мешканці, які таки пробираються на цвинтар і доглядають за похованнями своїх родичів, скидають сміття.

Кладовище офіційно закрите для відвідувань, оскільки розташоване практично на лінії зіткнення, а поруч – позиції бойовиків. Відтак цвинтар за роки війни перетворився  у суцільний чагарник.

7 травня. То як виглядає “Донбаська Мадонна”?

Сепаратистські медіа повідомляють, що в одній з бібліотек Донецька влаштували виставку російської художниці Олени Ківеріної, вже покійної. Колекцію картин надав для експонування інший власник. Одна з робіт має назву “Донбаська Мадонна” і написана вона, запевняють сепарЗМІ, ще у 1969 році.

Як розповів власник, це полотно знайшли на барахолці, назвали “Мать-Росія”, але потім перейменували на “Донбаську Мадонну”. Бо знайшли на Донбасі.

Замітка про цю “мистецьку” подію ілюструється кількома світлинами, хоча  жодна з них не підписана, відтак достеменно не відомо, як саме виглядає “Донбаська Мадонна”.

Публікуємо світлини з картинами, де зображена жінка. Яка ж з них Мадонна Донбасу?

донбаська мадонна донбаська мадонна1 донбаська мадонна2 донбаська мадонна3 донбаська мадонна4
<
>

8 травня. “Святкова” марка

Ватажки двох невизнаних “республік” з нагоди річниці проведення “референдумів” про незележність “ДНР” і “ЛНР” (11 травня 2014 року) зайнялися спецпогашенням художньої марки.

Тобто у сепаратистів є фласна філателія.


Складається блок із трьох частин. На першій – панорама Донецька, на другій – Луганськ, на третій, посередині – напис “Спільний випуск” та силуети двох областей із сепаратистською символікою.  Хоча незрозуміло, на яких підставах “ДНР” і “ЛНР” зараховують до свого складу українську територію. Із ким листуватимуться бойовики такими поштовими засобами.

9 травня. Танковий вальс

В “ЛНР” на 9 травня танки окупаційної армії танцювали… вальс.

Ідею та сценарій злизали у держави-агресора – там теж таким захоплюються.

В мережі оприлюднили відео, як два Т-72 вальсують на бетонці злітної смуги Луганського летовища. Позиціонували це як “танковий вальс” – вперше в “ЛНР”.

https://www.youtube.com/watch?v=m_-2EzzrLmk&t=127s

“Пари запрошують одне одного на танець – і ви спостерігаєте їх зустріч. Кавалер – танк із чорним метеликом, дама – танк із білим бантиком”, – говорить коментатор про момент, коли в танків підіймаються дула і вони починають рухатися назустріч.

По колу стоїть нечисленна публіка, в гучномовець із гордістю зачитують імена членів екіпажу. Це, як стає зрозуміло із сюжетів сепаратистських ЗМІ, “танкісти народної армії ЛНР”.

Поки танки скреготіли гусеницями – слід визнати, рухалися вони доволі синхронно й вишукано, на невеликій імпровізованій сцені танцювали живі чоловіки й жінки. І так 20 хвилин.

У коментарях дотепники зауважують, що бачили такі танки на параді в Москві.

Аналогічне мракобісся відбувалося і в “ДНР” – на захопленій 2014 року з боями Савур-могилі. Там, крім “танців”, танки ще й різали дулом капусту та яблуко.

10 травня. Страшний Захарченко 

У Донецьку відкрили меморіальну дошку вбитому торік ватажку бойовиків “ДНР” Олександру Захарченку. “Меморіал” самозваного “генерал-майора” розмістили на стіні школи №4, де він навчався у 1983-1911 роках.

Зараз на базі школи діє так званий “кадетський корпус” “ДНР” імені Захарченка.

Меморіальну дошку відкрив наступник убитого вибухом Захара Денис Пушилін.

Покійного терориста в барельєфі важко розпізнати, на що звернули увагу користувачі мережі.

“Cкульптор явно надихався фільмом “Мертвий сніг”, – написав у ФБ журналіст Денис Казанський, переселенець з Донбасу, публікуючи поруч із меморіальною дошкою Захарченку одного з героїв комедійного фільму жахів. Схожі, авжеж?

Читайте також:
Захарченко зізнався, що сепаратисти в 2014 році самі спалили село Кожевня

11 травня: український вишитий рушник

У суботу, 11 травня, в невизнаній світом “Донецькій народній республіці” окупанти відзначали”п’ять років з моменту проведення незаконного референдуму про “незалежність ДНР”. Серед всіх “пишностей”, “іноземних делегацій” (із сусідньої “ЛНР” і невизнаної, так само окупованої РФ Абхазії) й іншого зашквару на вулицях Донецька увагу привернула гротескна картина: дівчина в кокошнику та незрозумілому народному строї вручає Денису Пушиліну коровай на вишитому рушнику.

12 травня: українська “диверсія” під час фестивалю в Луганську

У неділю в Луганську відбувся фінал фестивалю “Пісні, опалені війною”. Тривав цілий день. Сепаратистські ЗМІ публікують фоторепортажі, на яких можна побачити панянок у строях, що підозріло схожі на українські народні костюми різних регіонів України. А на столах красуються яйця-писанки.

А ще пишуть, що в “ЛНР” “відродили молодіжну забаву стіна на стіну” – хоча, те, що відбувається на фото, відоме як автентична козацька забава “лава на лаву”.

Щоправда, билися і перетягували канат ряджені донські козаки, а не запорозькі.

Читайте також:
Неостанній яничар. Народний артист із “Пропалої грамоти” керує театром окупантів “ЛНР”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна