Міністр оборони Полторак поставив завдання новому начальнику Генштабу Хомчаку. ФОТО

 

У Міністерстві оборони України відбулася офіційна церемонія представлення керівному складу МО та ЗС України нового начальника Генерального штабу ЗСУ – головнокомандувача Збройних сил України Руслана Хомчака.

Як передає “Новинарня“, цього дня – в четвер, 23 травня – в газеті “Урядовий кур’єр” було опубліковано указ президента Володимира Зеленського від 21 травня про призначення генерал-лейтенанта Хомчака на ГШ ЗСУ.

Під час заходу, що відбувся вранці 23 травня, міністр оборони Степан Полторак привітав генерала Руслана Хомчака, який донедавна був головним інспектором ЗСУ, з призначенням на дуже відповідальну і серйозну посаду, побажав успіхів і перемог.

“Руслан Борисович точно не є новою людиною для Збройних сил України. Він пройшов службу на всіх командних посадах, починаючи від командира взводу, добре знає здобутки, наявні проблеми, і знає над чим потрібно працювати. Тому в мене немає жодних сумнівів в тому, що якість виконання поставлених завдань буде нарощуватись, ефективність підвищуватись, і Збройні сили будуть готові до виконання завдань, які визначні законами України”, – зазначив Степан Полторак.

Фото: МОУ

Міністр визначив низку завдань начальнику Генштабу Хомчаку.

“Перед вами стоїть триєдине завдання. Перше – це продовження відсічі збройної агресії з боку Російської Федерації, підвищення бойових можливостей і спроможностей Збройних Сил України щодо виконання бойових завдань за призначенням. Друге – це впровадження заходів оборонної реформи. При цьому особливу увагу звертаю на реформування системи управління ЗС України. Третє – це забезпечення європейської та євроатлантичної інтеграції Збройних сил. Для цього вам необхідно сформувати план роботи Генерального штабу та завершити до кінця 2020 року основні етапи реформування Української армії відповідно до стандартів НАТО”, – зазначив міністр Полторак, якого цитує прес-служба Міноборони.

Степан Полторак також акцентував увагу начальника Генштабу на ключових елементах діяльності ЗСУ.

“Перше і головне – люди, які мають не тільки обов’язки, але й права. На це я звертаю увагу всього керівництва ЗС України і ваше особисто, адже від плановості вашої роботи залежить те, наскільки зміниться ставлення до солдата, офіцера та генерала”, – зазначив Полторак.

Також міністр наголосив на необхідності належного обслуговування та умілого застосування озброєння і військової техніки, всебічного забезпечення живучості арсеналів, баз і складів, зокрема щодо завершення на цих об’єктах започаткованих робіт, розвитку інфраструктури ЗС України та своєчасного прийняття управлінських рішень.

Начальник Генштабу ЗСУ Руслан Хомчак. Фото: МОУ

“Вам необхідно спланувати заходи щодо підвищення бойової готовності Українського війська, в тому числі що стосується мобілізаційного ресурсу та резерву, покращення системи управління Збройними силами, підвищення ефективності виконання бойових завдань в районі проведення операції Об’єднаних сил, удосконалення підготовки на всіх рівнях із використанням досвіду, набутого під час антитерористичної операції та операції Об’єднаних сил, а також досвіду, який ми отримуємо під час спільних навчань з нашими іноземними партнерами”, – сказав глава МОУ.

Командувачі родів військ ЗС України – в першому ряду. Фото: МОУ

Крім того, Степан Полторак наголосив на необхідності мотивації особового складу та соціального захисту військовослужбовців і членів їхніх сімей, забезпечення правопорядку у ЗСУ та зміцнення військової дисципліни, військово-патріотичного виховання, підвищення ефективності застосування нового озброєння і техніки та переозброєння ЗС України. З цією метою міністр поставив завдання Генеральному штабу підготувати відповідні пропозиції.

“Визначаю завдання доповісти мені пропозиції щодо підвищення бойових можливостей Сухопутних військ, Повітряних сил, Військово-Морських сил, Десантно-штурмових військ, а також Сил спеціальних операцій. При цьому особливу увагу звертаю на сили і засоби, які виділяються для виконання бойових завдань в районі проведення ООС. Також підготувати пропозиції щодо необхідних змін у законодавстві з метою підвищення ефективності виконання завдань Збройними силами України. Ваше бачення та план виконання визначених мною завдань доповісти 1 червня. До цього часу підготувати пропозиції і бачення змін кадрового підходу по основних позиціях і доповісти кроки та рішення, які необхідно прийняти найбижчим часом.
До виконання своїх обов’язків приступити негайно”, – сказав міністр оборони України.

Під час зборів у МОУ Степан Полторак висловив вдячність генералу армії України Віктору Муженку, який керував ГШ і ЗСУ з 3 липня 2014 року.

“У важкі часи він керував Українською армією, брав на себе відповідальність навіть тоді, коли не було можливості чітко і своєчасно виконувати завдання. Він сам зі зброєю в руках йшов попереду і вів за собою особовий склад, аби забезпечити виконання завдань. Він багато зробив для того, щоб провести системні реформи в Збройних силах України, і я вдячний йому за це”, –  сказав Полторак про Муженка.

На завершення заходу Степан Полторак подякував усім військовослужбовцям ЗС України за самовіддану працю і силу волі, та висловив упевненість у виконанні усіх завдань за призначенням.

Фото: МОУ

Як інформувала “Новинарня“, Степан Полторак подав заяву про відставку з посади міністра в день інавгурації президента Володимира Зеленського.
Того дня, 20 травня, Зеленський в інавгураційній промові зажадав від парламенту, серед інших, призначити іншого главу Міноборони. Полторак залишається міністром до відповідного рішення ВР.
Одним зі своїх перших указів президент Зеленський звільнив з посади начальника Генштабу – головнокомандувача ЗСУ Віктора Муженка і призначив натомість Руслана Хомчака.

Читайте також:
Полторак застеріг Зеленського від “експериментів” над армією

Полторак подякував за підтримку на фоні руїн Кремля

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна