Українських заробітчан можуть зобов’язати щороку сплачувати в урядовий фонд

 

У Верховній Раді запропонували створити міністерство у справах трудових емігрантів та зобов’язати заробітчан, що виїжджають на роботу за кордон, сплачувати внески до спеціального “Фонду добробуту”.

Відповідний законопроект № 10153 зареєструвала група народних депутатів на чолі із представником БПП Оксаною Білозір.

Парламентові пропонують створити нове міністерство  “задля реалізації державної політики у галузі зовнішньої трудової міграції”. Окрім того, законопроект має зобов’язати тих, хто виїжджає за межі України працювати, робити щорічні внески до “Фонду добробуту українських мігрантів” (розмір згодом має встановити Фонд).

Передбачається, що з цього Фонду фінансуватимуть новостворене міністерство, а також соціальні послуги для емігрантів та їх родин.

Так, нове міністерство хочуть зобов’язати відшкодовувати витрати на транспортування до України хворих, оплачувати повернення до держави тіл померлих, виплачувати компенсацію у разі втрати роботи, надавати одноразову допомогу мігрантам або їх родинам у разі складних життєвих обставин, фінансувати та організовувати повернення мігрантів до України у форс-мажорних-ситуаціях (стихійне лихо, військовий конфлікт тощо), надавати кредити на отримання освіти, кредитування мігрантів та їх родин для вирішення житлового питання, надання кредитів для започаткування чи розвитку власного бізнесу.

Також українська влада, згідно із законом, має сприяти трудовим мігрантам, які повертаються в Україну, в організації підприємницької діяльності, зокрема, “шляхом надання індивідуальних та групових консультацій”.

Перший членський внесок до Фонду має сплатити мігрант, якщо він працевлаштувався за кордоном самостійно, або компанія-посередник. У разі оплати такого внеску особі мають намір видавати Картку українського мігранта та страховий поліс держкомпанії. Після цього мігрант має право на низку соціальних послуг, зокрема професійне навчання, цілодобову інформаційну підтримку у країні перебування, правову допомогу, піклування про дітей, які залишилися в Україні тощо.

Також дані заробітчан вноситимуть до Єдиної державної інформаційно-аналітичної системи.

Відповідно до законопроекту, Фонд добробуту українських мігрантів – загальнодержавний спеціалізований фонд, фінансування якого здійснюватиметься за рахунок членських внесків при працевлаштуванні на роботу за кордоном. Кошти фонду пропонують не включати до держбюджету.

Керувати Фондом має правління з одинадцять осіб: п’ятеро представників уряду, п’ятеро – від громадських об’єднань трудових мігрантів і один представник президента України.

Вони виконують свої обов’язки протягом шести років на громадських засадах. Кворум Фонду – принаймні 2/3 складу правління, рішення ухвалюються більшістю голосів від загальної кількості представників правління.

Фонд створюють з коштів членських внесків, коштів держбюджету, доходів від розміщення тимчасово вільних коштів, благодійних внесків та інших законних джерел.

Інформація про бюджет і витрати Фонду має бути опублікована на офіційному сайті.

Ініціаторами законопроекту є низка депутатів від “Блоку Петра Порошенка”, а саме Оксана Білозір, Олександр Співаковський, Максим Саврасов, Руслан Князевич, позафракційні Ірина Констанкевич та Павло Кішкар, представник “Волі народу” Євген Рибчинський.

Наразі проект 10153 передали до комітетів ВРУ для ознайомлення, згодом вони нададуть свої висновки щодо цієї ініціативи парламентарів.

Оксана Білозір у коментарі до законопроекту на своїй сторінці на Facebook зазначила, що група депутатів, які є авторами цього проекту, розпочинає “велику дискусію, створює робочу групу з обговорення законопроекту, збирає форуми та круглі столи, аби врахувати усі побажання й зауваження зовнішніх трудових мігрантів та тих українців, які проживають за кордоном”.

Нагадаємо, наприкінці 2018 року Міністерство соціальної політики повідомляло, що за кордоном на постійній основі перебуває 3 млн. 200 тис. українських трудових мігрантів, але час від часу виїжджають на заробітки від 7 до 9 млн. на рік.

Читайте також:
Заробітчани переказали в Польщі в Україну майже 4% ВВП, – МЗС

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна