ДБР відкрило кримінальне провадження після розслідування журналістів Bihus.Info

 

Державне бюро розслідувань відкрило кримінальне провадження щодо можливого отримання чиновниками ГПУ, СБУ, ДФС та НАБУ хабарів за непроведення досудового розслідування й непритягнення до відповідальності осіб, причетних до корупції в оборонній сфері.

Підставою стали матеріалами журналістського розслідування проекту “Bihus.Info”.

У понеділок, 11 березня, “Bihus.Info” оприлюднив матеріли, згідно з якими група осіб вела переговори про передачу неправомірної вигоди правоохоронцям за те, щоби вони не проводили розслідування та не притягали нікого до відповідальності за незаконні дії між ТОВ “Оптимаспецдеталь” та підприємствами “Укроборонпрому” при укладанні й виконанні договорів із поставки військового обладнання на заводи групи державних оборонних компаній.

ДБР почало досудове розслідування щодо отримання неправомірної вигоди службовими особами, які займають відповідальне становище (ч.3. ст. 368 ККУ).

Водночас Служба безпеки України заявляє, що їхнього співробітника Дмитра Москаленка, який є фігурантом розслідування журналістів видання “Bihus.info”, затримали у 2016 році за підозрою у шахрайстві.

В СБ України наголошують, що послідовно очищають власні ряди від корупціонерів та зрадників.

“Не стала виключенням й справа щодо співробітника Головного управління СБУ у Києві та області Дмитра Москаленка, відкрита Генеральною прокуратурою за підозрою у вчиненні правопорушень передбачених ч. 4 ст.190 КПК України (шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою)”, — йдеться у повідомленні.

“У межах розпочатого ще у 2016 році кримінального провадження він був затриманий співробітниками підрозділу внутрішньої безпеки Служби спільно з Головною військовою прокуратурою. Відповідно до вимог законодавства 17 лютого 2017 року він був виведений у розпорядження на час досудового розслідування, під час якого СБУ надавало повне сприяння Генпрокуратурі у цій справі”, — заявили в СБУ. На сьогодні цю справу вже розглядає суд.

Генпрокурор України Юрій Луценко заявив, що до суду направлено 111 обвинувальних актів, та засуджено 77 посадових осіб, зокрема чотири колишніх директори концерну “Укроборонпром”. Київського, Львівського бронетанкового, Миколаївського суднобудівного заводів.

“Я вже коментував про те, що інформація пана Бігуса з’явилася лише на фінальній стадії нашого розслідування, і говорив про те, що прокурори ніколи не можуть бути швидшими, ніж журналісти. Так, в 2016 році в межах своїх компетенцій військова прокуратура зареєструвала цю справу, весь 2018 рік йшла податкова перевірка для того, щоби встановити повноту сплати податків”, — сказав він.

Луценко відкинув звинувачення про те, що правоохоронці довго діяли по справі щодо розкрадання в оборонній сфері.

“Так, за декілька днів до завершення перевірки пан Бігус, котрий мав  інформацію з середини минулого року, видав свою інформацію. Звинувачення в тому, що ми довго діяли, відкидаю. Тоді в мене паралельне питання — чому пан Бігус чекав з минулого року? Я знаю відповідь на це питання — йому треба було зламати коди диску, а нам треба було провести податкову перевірку, неможливо порахувати збитки без податкової перевірки”, — зауважив він.

Як повідомляла “Новинарня“, 25 лютого команда журналістських розслідувань Bihus.Info представила сюжет, у якому стверджується, що Ігор Гладковський, син Олега Гладковського, разом із Віталієм Жуковим та Андрієм Рогозою у 2015-2016 роках через фірми-прокладки поставляли оборонним підприємствам із системи “Укроборонпрому” деталі й комплектуючі контрабандою з Росії, а також деталі з українських військових частин за цінами, завищеними у два-чотири рази. За даними журналістів, обсяг розкрадань становить мінімум 250 млн. грн.

Денис Бігус зазначив, що частиною їхнього розслідування стали матеріали, які на адресу редакції надіслав електронною поштою невідомий відправник. Цей файл зокрема включає листування фігурантів справи.

Автори розслідування стверджують, що до корупційних операцій причетні зокрема заступник секретаря РНБО Олег Гладковський (колишнє прізвище Свинарчук), який раніше був бізнес-партнером Петра Порошенка, екс-керівник “Укрспецекпорту” – голова держконцерну “Укроборонпром” Павло Букін, директори підприємств та інші посадові особи держконцерну.

У програмі також зазначено, що операції організовували через три основні фірми-прокладки, зокрема ТОВ “Оптимумспецдеталь”. Однією з прокладок нібито був завод “Кузня на Рибальському”, що належав на той момент Порошенку.

Ігор Гладковський заявив, що подасть до суду на авторів фільму. Він попросив тимчасово призупинити його повноваження на посаді, і за рішенням Порошенка Гладковський був тимчасово відсторонений.

4 березня президент Порошенко заявив, що підписав указ про звільнення Олега Гладковського з посади першого заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони та керівника Міжвідомчої комісії з політики військово-технічного співробітництва та експортного контролю.

Опоненти кандидата в президенти Порошенка використали розслідування Бігуса для публічного ініціювання процедури імпічменту та вуличних акцій проти чинного президента.

 

Читайте також:
Справа про розкрадання 55 млн.: директор Спецтехноекспорту вийшов під заставу

Чиновників “Укроборонпрому” затримали за підозрою у розтраті

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна