“Нацкорпус” проривався до Порошенка в Черкасах – постраждали 15 поліцейських і голова. ВІДЕО

 

У Черкасах сталися сутички з правоохоронцями активістів організацій “Національний корпус” і “Нацдружини”, які вимагають заарештувати колишнього заступника секретаря РНБО Олега Гладковського та його сина. Цього дня, в суботу, 9 березня, у місті перебував президент Петро Порошенко, до якого звертає вимоги “НК”.

Мітингувальники скандували “Разом і до кінця”, “Свинарчука за ґрати” тощо і палили фаєри.

Під час сутичок правоохоронці застосували сльозогінний газ.

Учасники акції заявили, що президент Порошенко відмовився зустрічатися з мітингувальниками та поїхав із Черкас.

Згодом стало відомо, що поліція відкрила два кримінальні провадження за фактом сутичок у Черкасах.

У прес-службі НПУ повідомили, що під час черкаських сутичок постраждало 15 правоохоронців, серед яких начальник Головного управління Нацполіції у Черкаській області генерал поліції Валерій Лютий – йому розсікли обличчя.
П’ятьом із них медичну допомогу надано на місці, десять звернулися до медичних закладів.

Кримінальні провадження відкрито за ч. 2 ст. 345 (погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу) та за ч. 4 ст. 296 (хуліганство) Кримінального кодексу України.

Цього ж дня аналогічні сутички “НК” з поліцією відбулися в Києві на Банковій, де націоналісти спробували прорвати кордон силовиків. У хід пішли вибухові пакети, димові шашки і сльозогінний газ. Там постраждали двоє працівників поліції та один нацгвардієць. Поліція розпочала кримінальне провадження за ч. 2 ст. 345 ККУ.

Як повідомляла “Новинарня“, 25 лютого команда журналістських розслідувань Bihus.Info представила сюжет, у якому стверджується, що Ігор Гладковський, син Олега Гладковського, разом із Віталієм Жуковим та Андрієм Рогозою у 2015-2016 роках через фірми-прокладки поставляли оборонним підприємствам із системи “Укроборонпрому” деталі й комплектуючі контрабандою з Росії, а також деталі з українських військових частин за цінами, завищеними у два-чотири рази. За даними журналістів, обсяг розкрадань становить мінімум 250 млн. грн.

Денис Бігус зазначив, що частиною їхнього розслідування стали матеріали, які на адресу редакції надіслав електронною поштою невідомий відправник. Цей файл зокрема включає листування фігурантів справи.

Автори розслідування стверджують, що до корупційних операцій причетні зокрема заступник секретаря РНБО Олег Гладковський (колишнє прізвище Свинарчук), який раніше був бізнес-партнером Петра Порошенка, екс-керівник “Укрспецекпорту” – голова держконцерну “Укроборонпром” Павло Букін, директори підприємств та інші посадові особи держконцерну.

У програмі також зазначено, що операції організовували через три основні фірми-прокладки, зокрема ТОВ “Оптимумспецдеталь”. Однією з прокладок нібито був завод “Кузня на Рибальському”, що належав на той момент Порошенку.

Ігор Гладковський заявив, що подасть до суду на авторів фільму. Він попросив тимчасово призупинити його повноваження на посаді, і за рішенням Порошенка Гладковський був тимчасово відсторонений.

Бігус пообіцяв наступну частину розслідування щодо Гладковського-старшого.

Після початку “Укроборонпром-гейту” “Нацкорпус” уже двічі протестував біля маєтку Гладковського.

4 березня президент Порошенко заявив, що підписав указ про звільнення Олега Гладковського з посади першого заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони та керівника Міжвідомчої комісії з політики військово-технічного співробітництва та експортного контролю.

Читайте також:
НАБУ почало розслідування щодо розкрадань в оборонній сфері

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна