НАБУ почало розслідування щодо розкрадань в оборонній сфері

 

Після аналізу інформації з розслідування Bihus.info Національне антикорупційне бюро України розпочало розслідування щодо розкрадань в оборонній сфері.

Про це повідомляє прес-служба НАБУ.

При цьому у відомстві зазначили, що частина описаних подій уже досліджується в межах досудових розслідувань, які здійснюються детективами Національного бюро.

“Щодо інших фактів можливого заволодіння грошовими коштами державних підприємств та державного бюджету України, вчиненого організованою групою в особливо великих розмірах 26.02.2019 детективи НАБУ внесли відомості до ЄРДР та розпочали досудове розслідування”, — йдеться у повідомленні НАБУ.

26 лютого  в НАБУ заявили, що їхні детективи  проаналізують інформацію про факти корупції в оборонній сфері, викладену в журналістському розслідуванні Bihus.info.

Тоді ж перший заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони Олег Гладковський звернувся до правоохоронців із заявою про перевірку фактів з розслідування програми “Наші гроші та попросив тимчасово зупинити його повноваження на посаді. Натомість “Укроборонпром” назвав розслідування “маніпулятивним”.

Президент Петро Порошенко підтримав відсторонення Гладковського від посади на час перевірки фактів з розслідування

Як повідомляла “Новинарня“, 25 лютого команда журналістських розслідувань Bihus.Info представила сюжет, у якому стверджується, що Ігор Гладковський, син Олега Гладковського, разом із Віталієм Жуковим та Андрієм Рогозою у 2015-2016 роках через фірми-прокладки поставляли оборонним підприємствам із системи “Укроборонпрому” деталі й комплектуючі контрабандою з Росії, а також деталі з українських військових частин за цінами, завищеними у два-чотири рази. За даними журналістів, обсяг розкрадань становить мінімум 250 млн. грн.

Денис Бігус зазначив, що частиною їхнього розслідування стали матеріали, які на адресу редакції надіслав електронною поштою невідомий відправник. Цей файл зокрема включає листування фігурантів справи.

Автори розслідування стверджують, що до корупційних операцій причетні зокрема заступник секретаря РНБО Олег Гладковський (Свинарчук), який раніше був бізнес-партнером Петра Порошенка, екс-керівник “Укрспецекпорту” – голова держконцерну “Укроборонпром” Павло Букін, директори підприємств та інші посадові особи держконцерну.

У програмі також зазначено, що операції організовували через три основні фірми-прокладки, зокрема ТОВ “Оптимумспецдеталь”. Однією з прокладок нібито був завод “Кузня на Рибальському”, що належав на той момент Порошенку.

Ігор Гладковський заявив, що подасть до суду на авторів фільму.

Бігус пообіцяв наступну частину розслідування щодо Гладковського-старшого.

Згодом лідерка “Батьківщини” Юлія Тимошенко заявила, що з огляду на викладені в розслідуванні журналістів факти починає процедуру імпічменту президента Порошенка.

Читайте також:
Справа “Укроборонпрому”: Гладковський відсторонений,
у Порошенка кажуть, що все й так розслідується

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна