Замовниками підпалу храму УПЦ МП на Запоріжжі є екс-редактор місцевого ЗМІ та бойовик “ДНР”, — СБУ

 

Підпали храмів так званої Української православної церкви Московського патріархату здійснюються відповідно до плану російських спецслужб, виконавців наймає “МДБ ДНР”.

Про це у понеділок, 18 лютого, на брифінгу в Києві заявив очільник Служби безпеки України Василь Грицак.

За його словами, 16 лютого у Запоріжжі під час спроби підпалу будівлі на території храми Іоанна Богослова були затримані місцеві мешканці з ініціалами — Т. й А.

Після підпалу храмової споруди, виконавець зафіксував подію на відео для звіту перед “кураторами”.

У затриманих вилучили пляшку з запальною сумішшю, факел, планшет та мобільні телефони.

Також 16 лютого відбулося затримання організатора підпалу, громадянина М.

За даними СБ України, замовниками злочину є агенти “МДБ ДНР”, колишній редактор одного із запорізького інтернет-видання Артем Тимченко і бойовик “ДНР” Андрій Кузьменко (позивний — “Сармат”). Обох оголосити у розшук.

Очільник Служби безпеки України представив фрагменти їхнього листування, де містяться вказівки для виконавців залишати на місцях підпалів нацистські символи.

Грицак також продемонстрував короткі записи розмов між Тимченком та іншим співзамовником злочинів Кузьменком.

У 2014 році Артем Тимченко виїхав на тимчасово окуповану територію Донецької області, де переховується від правоохоронних органів.

За його словами, такий же сценарій зловмисники застосували й 15 лютого у Кривому Розі на Дніпропетровщині, де був здійснений підпал дверей храму Вознесіння Господнього так званої УПЦ МП, а на стіні був залишене зображення — “14/88”.

За даними спецслужби, до організації нападів на храми причетний колишній співробітник СБУ Єгор Соболєв.

Нещодавно СБУ повідомляла, що російські спецслужби і так звані “міністерства держбезпеки “ЛДНР” шукають виконавців для провокацій з підпалами храмів.

Також 18 лютого Василь Грицак заявив, що напади на культові споруди в Україні були організовані з території окупованого Донбасу.

Читайте також:
Гедеон з трьома паспортами: настоятеля “МАФу” МП на Десятинній депортували з України

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна