Куплені церковні провокації: в Запоріжжі намагалися “на камеру” підпалили храм МП

 

У Запоріжжі затримали трьох осіб – двох виконавців та організатора – при спробі підпалити храм УПЦ Московського патріархату у Дніпровському районі міста 16 лютого.

Інформацію щодо інциденту кореспонденту “Радіо Свобода” в Запоріжжі підтвердили у Службі безпеки України.

“Інші деталі у відомстві обіцяють повідомити в понеділок, 18 лютого, під час спеціального брифінгу голови СБУ в Києві”, – зазначає видання.

Водночас УНН з посиланням на правоохоронців зазначає: намагалися підпалити храм Іонна Богослова.

Двоє чоловіків – мешканці Запоріжжя та одного з сіл області – та одна жінка перелізли через огорожу церкви. Один з чоловіків намагався підпалити будівлю за допомогою займистої речовини та саморобного смолоскипа, але в нього нічого не вийшло. Палії спробували втекти, але їх затримали.

Почато провадження за 258 статтею Кримінального кодексу України – “терористичний акт”.

Правоохоронці перевіряють імовірну причетність затриманих осіб до інших схожих випадків у регіоні.

Так, того ж дня, 16 лютого, у Кривому Розі невідомі підпалили двері храму УПЦ МП та обмалювали стіни нацистськими написами “14/88”.

Раніше в лютому поліція в Запоріжжі почала провадження щодо двох випадків пошкодження фасадів храмів УПЦ МП – у Шевченківському й Вознесенівському районах міста, – коли на стінах церков невідомі зробили написи у вигляді нацистської символіки.

Варто зазначити, що 9 лютого СБУ попереджала: спецслужби Росії для загострення релігійної ситуації шукають людей, готових за гроші підпалювати храми Української православної церкви Московського патріархату.
За даними СБУ, представники силових структур РФ готові платити дві тисячі доларів за відеозапис підпалу.

“Алгоритм дій, запропонованих іноземною спецслужбою виглядав наступним чином: «Намалювати на місці будь-який з запропонованих символів; почати зйомку, зняти темряву і момент загоряння. Зняти секунд десять горіння. Ущент палити необов’язково, головне, щоб будівля храму почала горіти. Об’єкт будь-який. На вибір. Обов’язково Московський патріархат. На акцію телефон брати без сім-карти, у момент зйомки поставити телефон на авіа-режим, аби «труба» не засвітилася на якому-небудь вай-фаї», – цитували вказівки для потенційних паліїв у прес-центрі СБУ.

Читайте також:
Правоохоронці затримали киянина, причетного до спроби підпалу Андріївської церкви

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.