Аласанія підтвердив, що його звільнили з Суспільного через неувагу до президента

 

Наглядова рада НСТУ закидає відстороненому з посади голови правління Суспільного мовлення Зурабу Аласанії те, що він не забезпечив трансляцію Хресної ходи за єдину помісну церкву 28 липня, засідання Генасамблеї ООН 26 вересня та роботу ІХ міжнародного економічного форуму “Харківські ініціативи”, де був присутній президент Петро Порошенко.

Про це повідомив сам Аласанія, опублікувавши 1 лютого у “Фейсбуці” частину проекту рішення Наглядової ради, на якому базували його відсторонення від посади.

“Не рішення, але частина проекту такого рішення НР, на якому НР базує відсторонення. Хоч би не палилися так відкрито”, – прокоментував Аласанія.

У папері також зазначено, що Зураб Аласанія не організував мовлення каналу “UA:Перший” ні як суспільно-політичного каналу, ні як інформаційного та суспільно-політичного мовлення з елементами просвітництва, а тому “канал не висвітлив оперативно або не висвітлив взагалі (крім коротких згадок у новинах)” перелічених подій за участю президента.

Крім того, вказано, що Аласанія неправильно зрозумів принцип “відсторонення [Суспільного] від влади”, що привело “до повної деполітизації новин”, що “прямо суперечить місії надавати достовірну та збалансовану інформацію про Україну і світ”

Як інформувала “Новинарня“, 31 січня наглядова рада Національної суспільної телерадіокомпанії України 9 голосами “за” (проти – 3) ухвалила рішення про дострокове відсторонення Зураба Аласанії з посади голови правління Суспільного мовлення.
Наразі в Наглядовій раді НСТУ не коментують причину дострокового відсторонення Аласанії без протоколу, який опублікують приблизно за тиждень.

Зураб Аласанія заявляв, що “судова боротьба можлива і навіть обов’язкова – після оприлюднення причин”.

Член награди НСТУ Євген Глібовицький запропонував скасувати результати закритого голосування за відсторонення Аласанії як такі, “що містять процедурні порушення, не є оформленими у відповідності до вимог закону про Суспільне телебачення та радіомовлення України та не дозволяють встановити точний результат голосування”.
За його словами, сумніви викликає відсутність встановленого мотиву, який за законом міг би бути підставою для відставки, а також результат голосування: “При 3 голосах “проти”, принаймні, за різними свідченнями від 4 до 6 членів наглядової ради зараз стверджують, що вони голосували “проти”. Це може ставити питання про довіру до процесу організації голосування, якості та підготовленості лічильної комісії тощо”.

Читайте також:
Таємне голосування наглядової ради щодо Аласанії – поразка ідеї незалежного Суспільного мовлення, – Барчук

Зураб Аласанія з 25 березня 2014 року по 1 листопада 2016-го був генеральним директором Національної телекомпанії України.
Після створення незалежного Суспільного мовлення, із 10 квітня 2017 року, наглядова рада Національної суспільної телерадіокомпанії  України обрала Аласанію головою правління Суспільного мовлення строком на 4 роки.
У листопаді 2016 року він намагався подати у відставку на знак протесту проти урізання фінансування НСТУ.

Читайте також:
Аласанія не буде “здавати” причетних до появи карти України без Криму

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна