Тристоронні газові переговори в Брюсселі: Україну здивувала пропозиція РФ продовжити існуючий договір і забути арбітраж

 

Російський “Газпром” готовий продовжити газові контракти з Україною після 2019 року навіть без проведення експертних консультацій.

Про це заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін по завершенні тристоронніх газових переговорів Україна-ЄС-Росія в Брюсселі в понеділок, 22 січня.

Перемовини щодо майбутніх газотранспортних угод між Києвом і Москвою (“Нафтогазом України” і “Газпромом”) відбулися під головуванням віце-президента Єврокомісії Мароша Шефчовича за участю міністра закордонних справ України Павла Клімкіна і міністра енергетики Росії Олександра Новака.

“Пан Міллер тричі наголосив на тому, що вони готові продовжити існуючі контракти. Ці контракти для них, напевне, за щастя. При цьому він казав, що ці контракти можна продовжувати навіть без будь-яких експертних консультацій”, – сказав Клімкін, якого цитує “Європейська правда”.

“Я намагався у нього перепитати, що він має на увазі. Так він підтвердив, що саме ці контракти. І просто вперед”, – додав міністр.

Павло Клімкін підкреслив, що Україна натомість має на меті перейти від “договорняків до реальних контрактів, які будуть засновані на європейських правилах”. Проте російська сторона навіть не розглядає те, що “в України тепер інші правила, які віддзеркалюють європейське законодавство”.

Міністр заявив, що на переговорах Європейська комісія виступала з єдиною з українською стороною позицією.

“Навіть ЄС тепер намагається розтлумачити Росії, яка не хоче слухати, що правила змінилися. Але логіка пана Міллера – це просто продовжити існуючі контракти”, – зазначив глава МЗС.

Росія намагається вийти із ситуації щодо програних “Нафтогазу України” позовів у Стокгольмському арбітражному суді, розповів у свою чергу голова компанії Андрій Коболєв.

“Російська сторона шукає варіанти виходу із ситуації щодо двох програних судових процесів у Стокгольмі. Вони трохи змінюють свою позицію: якщо раніше лунала фраза «відновити баланс», то зараз лунає «нульовий варіант на корпоративному рівні»“, – пояснив голова правління “Нафтогазу”.

Коболєв при цьому пояснює, що його компанія готова до різних варіантів, але виключно в рамках нині чинного українського законодавства, передає “Радіо Свобода”.

Андрій Коболєв після тристоронніх переговорів пояснив подальші кроки в цих переговорах із Росією: в березні-квітні Україна і ЄС обговорять реакцію на російську газову пропозицію щодо можливих обсягів і термінів контракту. “Далі буде оцінка поданих пропозицій українською стороною. Ми зробимо свою «домашню роботу», і ми домовилися з Єврокомісією, що в березні-квітні буде наступна зустріч з європейцями, де ми обговоримо реакцію на їхню (російську – “Н”) пропозицію», – заявив він, додавши, що сподівається, що росіяни в цій зустрічі теж візьмуть участь.

Тим часом, Росія вважає, що перед тим, як перейти до розробки положень наступного газотранспортного контракту між Україною та Росією, слід “владнати” судові позови і визначитися із законодавством України – таку заяву зробив у Брюсселі 21 січня міністр енергетики Росії Олександр Новак.

“По-перше, мають бути врегульовані всі судові розгляди, що нині відбуваються між компаніями «Газпром» і «Нафтогаз». По-друге, мають бути представлені чіткі правила й нормативно-правові акти з боку України, яка змінює своє законодавство. Водночас мають бути представлені параметри щодо тарифу, який має бути конкурентним відносно інших газопроводів і проектів”, – сказав російський міністр.

Новак вважає, що позови української сторони, включно з останнім, майже на 12 мільярдів доларів, завищені і “не мають стосунку до дійсності”.

Єврокомісія на переговорах висунула пропозицію НАК “Нафтогаз України” та російському “Газпрому” щодо умов транзиту газу після 2019 року.

“Наприкінці зустрічі я висунув сторонам пропозицію, яка передбачає три головні параметри майбутньої угоди: тривалість, обсяги та мита. Але вона також передбачає такі важливі параметри як інвестиції, законодавчі та технічні вимоги. Не вдаючись до деталей з тим, щоб забезпечити успішний результат, я переконаний, що це чесна пропозиція, що базується на нашому глибокому аналізі і довгих експертних переговорах”, – сказав віце-президент Єврокомісії Марош Шефчович.

“Я б хотів скликати наступну міністерську зустріч у травні цього року. Ми запропонували сторонам продовжити дискусії на рівні старших експертів”, – додав Шефчович.

Голова правління НАК “Нафтогаз України” Коболєв заявив, що пропозиція Шефчовича – “це певна точка відліку, яку ми точно будемо розглядати”.

“Ми вперше її почули, вперше її отримали. Сподіваюсь, у найближчі два місяці у нас буде достатньо часу, щоб її обговорити. Це пропозиція щодо майбутніх обсягів і термінів контракту після 2019 року. Деталі пропозиції поки що коментувати не хочу”, – сказав він.

Як інформувала “Новинарня“, термін чинного контракту на транзит російського газу через Україну, підписаного у 2009 році, закінчується в кінці нинішнього року. При цьому значно змінилося законодавче поле, зокрема ЄС прийняв Третій енергетичний пакет, а українська сторона взяла на себе зобов’язання застосовувати європейське законодавство в енергетичній сфері в повному обсязі.
В ході попередніх переговорів сторони визначили чотири ключові питання для обговорення на експертному рівні – які обсяги газу будуть необхідні ЄС у наступні десятиліття, як застосування стандартів європейського законодавства в Україні вплине на майбутній контракт щодо транзиту російського газу в ЄС, питання сертифікованого оператора транзиту через Україну і як законодавство ЄС буде використано в механізмі визначення тарифів на транзит газу з Росії через Україну в ЄС.
Україна і європейська сторона, яка виступає посередником у цих переговорах, наполягають на тому, щоб новий контракт на транзит повністю відповідав європейському законодавству.
У 2019 році мали відбутися технічні переговори, проте на на них представники російської сторони не прибули.

Читайте також:
Суд у Швеції поновив стягнення $2,6 млрд. боргу з “Газпрому” на користь “Нафтогазу”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна