“Газпром” зірвав технічні консультації щодо газу за участі ЄС, – Зеркаль

 

Україна заявляє про зрив 15 січня технічних тристоронніх “газових” консультацій за участю Росії та Єврокомісії з вини російського “Газпрому”, однак продовжує готуватися до переговорів вищого рівня, запланованих на 21 січня.

Як передає “Новинарня“, про це у вівторок, 15 січня, заявила заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль.

“Газпром” зірвав технічні тристоронні консультації щодо газу, намагаючись своєю безконтрольністю залякати Європу та нав’язати свої поняття замість цивілізованих правил… Працюємо далі й готуємося не лише до тристоронніх консультацій на політичному рівні, а й до всіх можливих сценаріїв розвитку подій”, – написала Зеркаль у “Фейсбуці”.

“Логіка [РФ] проста – не звертати увагу ні на кого, будувати “Північний потік-2”, не чекаючи остаточних дозволів, ігнорувати своїх же ж партнерів.
Після цього можна і далі переконувати світ, що з “Газпромом” можна домовитись і будувати відносини на довірі, як це роблять німецькі політики. Вже неважливо, це безглузда наївність чи цинізм. Насправді це самообман і обман всього світу”, – зауважила Зеркаль.

За її словами, тим часом українська сторона провела переговори з Європейською комісією з питань реформи ринку газу, виконання Угоди про асоціацію, а також про подальшу долю тристоронніх консультацій.

“Єдине, що лишається робити – не давати “Газпрому” жодних винятків і поширювати на всі його проекти, особливо “Північний потік-2″, усі норми ЄС, чого Україна вимагає вже давно. Дуже доречно, що питання відповідних змін до газової директиви ЄС обговорюються в Раді ЄС саме сьогодні”, – розповіла заступник міністра.

Як повідомляв раніше виконавчий директор НАК “Нафтогаз України” Юрій Вітренко, перед проведенням 21 січня тристоронніх газових переговорів Україна-Росія-ЄС на політичному рівні мають відбутися консультації на рівні експертів 15 січня.

Між “Газпромом” і “Нафтогазом України” наприкінці 2019 року спливає контракт на транзит газу до Європи.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна