Суд у Швеції поновив стягнення $2,6 млрд. боргу з “Газпрому” на користь “Нафтогазу”

 

Апеляційний суд у Швеції розглянув аргументи НАК “Нафтогаз України” і скасував своє рішення про тимчасове призупинення примусового виконання рішення арбітражу, за яким російський “Газпром” має заплатити “Нафтогазу” понад 2,6 млрд. доларів.

Про це заявив комерційний директор “Нафтогазу” Юрій Вітренко.

“Ми ще раз довели всім, що “Газпром” має невідкладно виконати рішення арбітражу. Ну а поки ми продовжуємо примусове виконання по всіх країнах…”, – написав Вітренко на своїй ФБ-сторінці 13 вересня.

Пізніше в прес-службі “Нафтогазу” повідомили, що Апеляційний суд округу Свеа скасував прийняту в червні постанову про припинення виконання рішення арбітражу між “Нафтогазом” і “Газпромом”.
У “Нафтогазі” вказали, що Апеляційний суд пояснив, що “підстави для припинення примусового виконання рішення арбітражу більше не існує”.

Як інформувала “Новинарня“, 28 лютого “Нафтогаз” виграв Стокгольмський арбітраж проти “Газпрому” за більшістю оспорюваних положень контракту на транзит газу. Арбітраж задовольнив вимоги “Нафтогазу” про компенсацію за недопоставлені “Газпромом” обсяги газу для транзиту. Суд зобов’язав “Газпром” виплатити “Нафтогазу” компенсацію в розмірі 4,6 млрд. доларів за цим положенням.
Остаточна сума розрахунків між компаніями становить 2,6 млрд. доларів на користь “Нафтогазу”.

30 травня “Нафтогаз” ініціював примусове стягнення присуджених йому $2,6 млрд., у зв’язку з небажанням “Газпрому” виконувати зобов’язання за рішеннями в справах щодо постачання і транзиту газу. У зв’язку з цим швейцарська влада вжила заходів
щодо активів російського монополіста.

14 червня “Газпром” через суд  домігся припинення арешту активів.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна