Суд у Швейцарії поновив арешт активів “Газпрому”

 

 

Вищий суд швейцарського кантону Цуг поновив арешт акцій компаній Nord Stream AG та Nord Stream 2 AG, які належать ПАТ “Газпром”.

Про це повідомляє прес-служба “Нафтогазу України”.

“Активи лишатимуться під арештом, поки розглядатиметься апеляція НАК “Нафтогаз України” на рішення щодо зняття арешту з цих акцій, яке раніше ухвалив місцевий орган зі стягнення боргів”, – ідеться у повідомленні.

Акції звільнили з-під арешту на підставі тверджень Nord Stream AG та Nord Stream 2 AG про те, що акції перебувають поза межами кантону Цуг та, відповідно, поза юрисдикцією органу зі стягнення боргів, а тому мають бути виключені з переліку арештованих активів.

Якби виконання рішень органу зі стягнення боргів не було призупинене Вищим судом, “Газпром” знову міг би розпоряджатися своїми акціями в Nord Stream AG та Nord Stream 2 AG, навіть якби ті перебували в юрисдикції органу зі стягнення боргів кантону Цуг, пояснюють в “Нафтогазі”.

Однак тепер згадані активи не можуть виводитися з-під юрисдикції відповідного органу зі стягнення боргів до остаточного рішення щодо апеляції “Нафтогазу”.

Як повідомляла “Новинарня“, раніше апеляційний суд округу Свеа задовольнив клопотання ПАТ “Газпром” і виніс припис про призупинення виконання рішення Стокгольмського арбітражу щодо спору між “Газпромом” і “Нафтогазом” в рамках контракту на транзит газу.

28 лютого Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги “Нафтогазу” щодо компенсації за недопоставлені “Газпромом” обсягів газу для транзиту.  За рішенням арбітражу, “Нафтогаз” домігся компенсації у сумі 4,63 млрд. доларів за недопоставку “Газпромом” погоджених обсягів газу для транзиту. За результатами двох арбітражних проваджень “Газпром” має сплатити 2,56 млрд. доларів на користь “Нафтогазу”.
У “Нафтогазі України” заявляли, що “Газпром” продовжує відмовлятися від виконання остаточних та зобов’язуючих рішення арбітрів у двох комерційних суперечках із “Нафтогазом”. Російський монополіст станом на кінець березні подав дві апеляції на рішення Стокгольмського арбітражу щодо України.
Комерційний директор “Нафтогазу” Юрій Вітренко заявив, що “Нафтогаз України” планує звернутися з позовами до європейських судів, аби арештувати активи “Газпрому”, оскільки та не виконує рішення Стокгольмського арбітражу.

20 квітня “Газпром” надіслав до Стокгольмського арбітражу документи для розірвання контрактів з НАК “Нафтогаз України” на поставку газу і його транзит через територію України.

Стокгольмський арбітраж розглядав спір “Нафтогазу” і “Газпрому” про умови контракту на поставку і транзит газу, укладеного в 2009 році на 10 років.

У Швейцарії судові виконавці проводили дії для арешту акцій проектних компаній морських газопроводів “Північний потік” і “Північний потік-2” (Nord Stream AG і Nord Stream 2 AG).

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна