На вимогу “Газпрому” шведський суд призупинив виконання рішення Стокгольмського арбітражу

 

Апеляційний суд шведського округу Свеа 13 червня задовольнив клопотання російського “Газпрому” і виніс наказ про призупинення виконання рішення Стокгольмського арбітражу від 28 лютого щодо спору між “Газпромом” і “Нафтогазом України” в рамках контракту на транзит газу через територію України.
Про це пише “Інтерфакс” із посиланням на прес-слубу “Газпрому”.

У “Газпромі” заявили, що клопотання було подано 7 червня у зв’язку з оскарженням арбітражного рішення по транзитному контракту і спробами “Нафтогазу” до розгляду скарги по суті почати процедуру примусового виконання цього рішення в різних юрисдикціях.

“Апеляційний суд погодився, що є достатні підстави для призупинення виконання рішення Стокгольмського арбітражу. Винесення наказу позбавляє НАК “Нафтогаз України”, зокрема, підстав для спроб арешту активів “Газпрому” за кордоном. Цю обставину буде використано “Газпромом” при оскарженні дій судових приставів у Швейцарії та Нідерландах”, – йдеться в релізі російської компанії.

У свою чергу, новину коментує прес-служба “Нафтогазу України”.

“Рішення було прийняте судом без виклику “Нафтогазу” і, відповідно, без урахування пояснень і аргументів, які були б представлені “Нафтогазом”, якби суд повідомив його про наявність такого клопотання “Газпрому” і розгляд судом цього питання” – підкреслюють в українській компанії.

У “Нафтогазі” запевняють, що рішення є тимчасовим – компанія найближчим часом надасть суду свої розгорнуті пояснення та контрагрументи і очікує, що, врахувавши їх, суд скасує рішення про призупинення.

“Рішення не призводить до автоматичного скасування існуючих рішень в різних юрисдикціях, в результаті яких були накладені арешти на активи “Газпрому”. Воно не призводить до скасування рішень арбітражу і не дає “Газпрому” можливості вимагати у Нафтогазу повернення 2,1 млрд. дол., вже зарахованих рішенням арбітражу в якості компенсації “Нафтогазу”, – додають представники “Нафтогазу України”.

Українські юристи наголошують, що спір ще не вирішено.

Як повідомляла “Новинарня“, 28 лютого Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги “Нафтогазу” щодо компенсації за недопоставлені “Газпромом” обсягів газу для транзиту.  За рішенням арбітражу, “Нафтогаз” домігся компенсації у сумі 4,63 млрд. доларів за недопоставку “Газпромом” погоджених обсягів газу для транзиту. За результатами двох арбітражних проваджень “Газпром” має сплатити 2,56 млрд. доларів на користь “Нафтогазу”.
У “Нафтогазі України” заявляли, що “Газпром” продовжує відмовлятися від виконання остаточних та зобов’язуючих рішення арбітрів у двох комерційних суперечках із “Нафтогазом”. Російський монополіст станом на кінець березні подав дві апеляції на рішення Стокгольмського арбітражу щодо України.
Комерційний директор “Нафтогазу” Юрій Вітренко заявив, що “Нафтогаз України” планує звернутися з позовами до європейських судів, аби арештувати активи “Газпрому”, оскільки та не виконує рішення Стокгольмського арбітражу.

20 квітня “Газпром” надіслав до Стокгольмського арбітражу документи для розірвання контрактів з НАК “Нафтогаз України” на поставку газу і його транзит через територію України.

Стокгольмський арбітраж розглядав спір “Нафтогазу” і “Газпрому” про умови контракту на поставку і транзит газу, укладеного в 2009 році на 10 років.

Читайте також:
“Газпром” подав нову апеляцію на рішення Стокгольмського арбітражу. “Нафтогаз” кепкує

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна