“Газпром” подав нову апеляцію на рішення Стокгольмського арбітражу. “Нафтогаз” кепкує

 

Російське ПАТ “Газпром” подало до апеляційного суду округу Свеа (Швеція) заяву про повне скасування рішення Стокгольмського арбітражу в суперечці з “Нафтогазом України” щодо транзиту газу.

Як повідомляє РІА “Новости”, у “Газпромі” заявили, що більшу частину арбітражного рішення “написано не арбітрами, а іншою особою”.

До такого висновку, згідно з повідомленням, дійшли після додаткового вивчення тексту рішення арбітражу “із залученням всесвітньо визнаного експерта-лінгвіста”.

“Висновок експерта став новим доказом серйозних порушень шведського права та арбітражного регламенту Торговельної палати Стокгольма … Підміна арбітрів неприйнятна, оскільки їх рішення є вкрай важливим для сторін спору, а втручання у цей процес грубо порушує арбітражну угоду”, – заявили у російській компанії.

Національна акціонерна компанія “Нафтогаз України” покепкувала над російською апеляцією.

“Цікаво, чи залучали експертів з «Алмаз-Антей», – так прокоментували в “Нафтогазі” лінгвістичну експертизу, яку в “Газпромі” важають підставою для звернення до суду.

Раніше “Газпром” уже подавав апеляцію на рішення суду щодо спору з “Нафтогазом” через “істотні процесуальні порушення, допущені арбітрами”.

Як повідомляла “Новинарня“, 28 лютого Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги “Нафтогазу” щодо компенсації за недопоставлені “Газпромом” обсягів газу для транзиту.  За рішенням арбітражу, “Нафтогаз” домігся компенсації у сумі 4,63 млрд. доларів за недопоставку “Газпромом” погоджених обсягів газу для транзиту. За результатами двох арбітражних проваджень “Газпром” має сплатити 2,56 млрд. доларів на користь “Нафтогазу”.
У “Нафтогазі України” заявляли, що “Газпром” продовжує відмовлятися від виконання остаточних та зобов’язуючих рішення арбітрів у двох комерційних суперечках із “Нафтогазом”. Російський монополіст станом на кінець березні подав дві апеляції на рішення Стокгольмського арбітражу щодо України.
Комерційний директор “Нафтогазу” Юрій Вітренко заявив, що “Нафтогаз України” планує звернутися з позовами до європейських судів, аби арештувати активи “Газпрому”, оскільки та не виконує рішення Стокгольмського арбітражу.

20 квітня “Газпром” надіслав до Стокгольмського арбітражу документи для розірвання контрактів з НАК “Нафтогаз України” на поставку газу і його транзит через територію України.

Стокгольмський арбітраж розглядав спір “Нафтогазу” і “Газпрому” про умови контракту на поставку і транзит газу, укладеного в 2009 році на 10 років.

Російська компанія “Алмаз-Антей”, яка є виробником зенітно-ракетних установок “Бук”, кілька разів оприлюднювала псевдоекспертизи в справі про катастрофу літака рейсу MH17 у небі над Донбасом у 2014 році, які нібито доводили, що по “Боїнгу” стріляли з території, яку контролювали українські військові.
Міжнародна Спільна слідча група дійшла висновку, що літак був збитий із території на Донбасі, підконтрольної російським гібридним силам, ракетою з установки “Бук” 53-ї бригади ППО ЗС РФ.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна