“Газпром” подав уже дві апеляції на рішення Стокгольмського арбітражу щодо України

 

Російський газовий монополіст “Газпром” подав апеляцію на рішення Стокгольмського арбітражу щодо спору з українським «Нафтогазом» про контракт на транзит газу.
Про це повідомляють російські інформагенції з посиланням на прес-службу компанії.

Зазначається, що “Газпром” 29 березня подав до апеляційного суду округу Свеа (Швеція) заяву про оскарження та часткове скасування остаточного рішення по арбітражному розгляду з “Нафтогазом України” в справі про транзит газу у зв’язку з нібито істотними процесуальними порушеннями, допущеними арбітрами при винесенні цього рішення

Раніше, 21 березня, “Газпром” подав до того ж суду округу Свеа клопотання про часткове скасування остаточного рішення по арбітражному розгляду з “Нафтогазом України” з питання постачання газу, яким компанію зобов’язали виплатити “Нафтогазу” понад 2,5 мільярда доларів.
Апеляцію “Газпром” мотивує, зокрема, “перевищенням повноважень” арбітрами та їхніми помилками.

У міжнародних стандартах фінансової звітності російський “Газпром” визнав заборгованість перед НАК “Нафтогаз України”, повідомила 29 березня прес-служба української компанії.

Читайте також:
Газпром відмовився виконувати рішення Стокгольмського арбітражу
про сплату Україні $2,6 млрд.

Як інформувала “Новинарня“, 28 лютого стало відомо, що “Газпром” програв суд із “Нафтогазом” у Стокгольмському арбітражі, згідно з рішенням якого він повинен виплатити української компанії 2,56 мільярда доларів. При цьому російській компанії щодня нараховуються відсотки в розмірі 500 тисяч доларів, поки вона не виконає рішення арбітражу про виплату боргу в Україні.
Станом на 27 березня сума лише відсотків за невиплату “Газпромом” боргу становила 13,5 мільйона доларів.
Також суд зобов’язав російську компанія поставляти до 5 мільярдів кубометрів газу в рік в 2018-2019 роках за цінами, які відповідають вартості “блакитного палива” на європейських газових хабах. Ця вимога також не була виконана.

На тлі програшу “Газпром” заявив про розрив контракту на постачання і транзит газу з Україною, а також знизив тиск у газотранспортній системі, що ускладнило транзит газу до Європи та спричинило тимчасовий дефіцит газу в ГТС (2-3 березня) в умовах похолодання.
Після того, як “газова” криза був успішно подолана, в Єврокомісії заявили, що Україна виконує всі взяті на себе зобов’язання з транзитних поставок газу.

У “Газпромі” заявили, що не згодні з рішенням Стокгольмського арбітражу в суперечці з НАК “Нафтогаз”

Читайте також:
У “Нафтогазі” повідомили, коли “Газпром” зможе звернутися
в Стокгольмський арбітраж

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна