Газова криза: Москва перекрила вентиль, Україну рятує Польща

 

Національний холдинг “Нафтогаз України” підписав з найбільшою енергетичною компанією Польщі PGNiG терміновий контракт на постачання газу.

Як повідомляє сайт PGNiG, контракт діє до кінця березня 2018 року. Обсяг поставок – понад 60 млн куб. метрів. Поставки почалися в п’ятницю, 2 березня, о 6:00 через вузол “Германовіце”, який поєднує польську і українську газотранспортні системи.

Як відомо, Кабмін на п’ять діб запровадив національний план дій для недопущення кризової ситуації в енергетиці через дії російського монополіста – “Газпрому”, що передбачає переведення генеруючих компаній з газу на мазут, а також припинення роботи навчальних закладів до 6 березня.

1 березня голова “Нафтогазу” Андрій Коболєв на засіданні Ради нацбезпеки і оборони України запропонував 3-4 березня ввести обмеження на споживання газу через значне похолодання і дії “Газпрому”, який відмовився поставляти газ Україні з 1 березня цього року.

Коболєв повідомив, що через значне похолодання в Україні спостерігається рекордне добове споживання газу – 200 млн. куб. м, при цьому 18 млн. куб. м газу стали дефіцитом, який міг бути перекритий завдяки поставкам газу з Росії.

Цей дефіцит буде частково перекрито покупками газу за високими цінами з європейського напрямку, і ці рахунки будуть виставлені “Газпрому” за невиконання контракту.

У той же час, за словами Коболєва, споживання в 10 млн. куб. м газу на добу перекрити не вийде. Алн після 4 березня очікується потепління, і споживання газу знизиться.

28 лютого “Нафтогаз” отримав остаточне рішення Стокгольмського арбітражу за позовом української компанії до російського газового монополіста “Газпром”, згідно з яким арбітраж зобов’язав “Газпром” виплатити “Нафтогазу” 4,63 млрд. доларів. За підсумком розгляду двох справ російський “Газпром” залишився винен українській компанії 2,56 млрд. дол.

Після отримання рішення суду, вранці 1 березня “Газпром” відмовився поставляти в Україну газ. При цьому російська компанія вже отримала за нього передоплату.
У “Нафтогазі” таку поведінку Росії назвали порушенням рішення Стокгольмського арбітражу.
Більш того, за даними “Укртрансгазу”, “Газпром” жодного дня цього року не дотримувався вимоги транзитного контракту з підтримання необхідного рівня тиску газу на вході в українську ГТС.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна