У “Нафтогазі” повідомили, коли “Газпром” зможе звернутися в Стокгольмський арбітраж

 

“Нафтогаз” отримав від російського “Газпрому” офіційне повідомлення про намір звернутися до Стокгольмського арбітражного суду щодо розірвання або перегляду умов контрактів на постачання і транзит газу.

Як повідомляє “Новинарня” про це заявив комерційний директор групи “Нафтогаз” Юрій Вітренко.

Вітренко наголосив, що це стосується лише наміру “Газпрому” звернутися в арбітраж.

За контрактом на постачання газу у сторін є 30 днів, протягом яких вони можуть дійти згоди перед тим, як звертатися в арбітражний суд. Також у них є 45 днів, щоб вирішити проблемні питання щодо транзитного контракту.

“Відповідно до наших контрактів і згідно з пунктами контракту передбачена певна процедура, яку сторони повинні витримати до того часу, поки вони можуть реально звернутися в Стокгольмський арбітраж. За контрактом на постачання газу, є 30 днів, протягом яких сторони повинні спробувати дійти згоди і тільки після звертатися… По транзиту така процедура передбачає 45 днів на переговори”,- зазначив Вітренко.

За його словами, “Нафтогаз” не бачить підстав для розірвання контракту на транзит, оскільки “відповідні пояснення з боку “Газпрому” видаються неприйнятними”.

“Нафтогаз” готовий обговорити з “Газпромом” умови, які наблизять умови транзиту між компаніями до європейського законодавства.

Крім того, комерційний диктор наголосив, що всі критично важливі об’єкти газотранспортної системи України взяті під посилену охорону. Їх охороняє в тому числі і Національна гвардія України.

Вітренко додав, що  “Нафтогаз” ліквідує своє представництво в Російській Федерації.
“Ми давно хотіли закрити це представництво на увазі не якихось робочих або не робочих відносин з “Газпромом”, а виду агресії Російської Федерації”, – заявив Вітренко.

У НАК “Нафтогаз України” вітають рішення Єврокомісії  брати участь в переговорах з “Газпромом” і чекають допомоги у приведенні газових контрактів у відповідність українському законодавству.

 

.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна