Митрополит Симеон, який перейшов до ПЦУ, жалкує, що 22 роки “зомбував людей” Москвою

 

Митрополит Вінницький і Барський ПЦУ Симеон (Шостацький) зізнався, що переосмислив своє тривале перебування в лавах УПЦ Московського патріархату.

Про це архієрей заявив в інтерв’ю виданню “Ліга”.

“Я лише зараз багато що зрозумів. Особливо, коли 13 листопада президент запросив нас на зустріч, а замість неї УПЦ МП аврально зібрала синод і архієрейський собор. Я не підписав рішення цього собору, що вже тоді викликало велике обурення з боку ієрархії. А потім і нову хвилю інформаційної війни проти наших священиків і віруючих.
Я дуже жалкую про те, що 22 роки я, як і інші архієреї, – що ми зомбували наших людей. Казали, що лише ми правильні, а інші церковні структури неканонічні і безблагодатні, а діалог з ними неможливий”, – розповів митрополит.

За словами Симеона, він був розгублений появою на Об’єднавчому соборі Православної церкви України лише двох архієреїв УПЦ Московського патріархату. На його думку, це стало сигналом, котрий стримав процес масового перетікання парафій з-під Московського патріархату до новоствореної автокефальної Церкви.

“Можливо, я не зовсім був упевненим, особливо коли прийшов на Собор і побачив, що нас лише двоє – а думалося, що буде більше. Та куди було відступати?” – сказав владика.

Натомість його підтримали брати у Хресті з українських конфесій, які об’єдналися в ПЦУ.

“…Ми (архієреї з МП – “Н”) знайшли підтримку серед тих, кого ще вчора вважали своїми ворогами. Наших – не було. Та були інші. Котрі зрозуміли, підтримали, і не тільки на соборі. Наші – ніхто не спитав, як ви там і що. Лише прокляття, образи, болото, бруд і все решта. А тут дзвонили архієреї і з колишнього КП, і з УАПЦ: “Владико, як минув день, як ви? Ми за вас сьогодні молилися”.

Після собору Симеонові також зателефонував зі словами підтримки і новообраний митрополит Київський Епіфаній, із котрим митрополит конкурував під час фінального голосування за предстоятеля ПЦУ.

Митрополит Вінницький жалкує, що УПЦ МП відмовилася брати участь у процесі об’єднання і каже, що могла б обрати Онуфрія главою ПЦУ.

“В УПЦ МП 87 архієреїв. Ми могли ввійти у нову церковну структуру і стати її організатором. А блаженнійшого Онуфрія – обрати предстоятелем. Але наші цього не захотіли. Окремі архієреї спершу погодилися, а потім передумали. Багато священиків, зокрема моєї парафії, теж погодилися, а згодом передумали. Особливо після того, як на собор прийшли лише я і митрополит Олександр (Драбинко)”, – сказав Симеон.

Він додав, що “спрацювала і пропаганда, звісно”.

Симеон стверджує, що він дуже болісно переживав церковний поділ і завжди вважав, що Україна мусить мати незалежну автокефальну Церкву. Щоправда, він чекав, що незалежність має санкціонувати російський центр.

“Я виступав і говорив, що для єдності українського народу і для церковної єдності ми мусимо мати в Україні свою Церкву. Але всі рішення завжди зводилися до одного: зараз не час, не час і не час. Канонічна (тобто законна) автокефалія, як я вважав, має виходити із Москви. От коли Москва визнає автокефалію, це буде канонічно і правильно. Але останнє, що сказала на це Москва: ніколи. А потім пішло звернення президента, Верховної Ради і церковних структур до Вселенського патріарха, і він погодився розібратися й вилікувати цей багатолітній розкол. Не Москва, а Константинополь. Якщо Константинополь прийняв таке рішення, я з ним погоджуюся. А що наші не погодилися – це їхнє право і водночас велика помилка”, – констатував владика.

На запитання, що для нього означає “заборона на богослужіння”, накладена від УПЦ МП, Симеон сказав, що “це була очікувана дія від ієрархії Московського патріархату по відношенню до учасників собору”.

“Сьогодні ми члени іншої церкви, так що вони можуть накладати – що хочуть і як хочуть”, – сказав митрополит.

“Я залишаюся митрополитом Вінницьким і Барським від Православної церкви України. Нарівні з архієреями Михайлом і Романом (від УПЦ КП і УАПЦ – “Н”). Просто в них інші титули. Наприклад, Роман – митрополит Вінницький і Брацлавський. А Михайло – архієпископ Вінницький і Брацлавський”, – пояснив Симеон.

Він нагадав, що разом з іншим учасником Об’єднавчого собору від УПЦ МП – митрополитом Олександром (Драбинком) – написав листа до Вселенського патріарха Варфоломія. “У відповідь нам з Константинополя прийшли грамоти , в яких повідомляється, що рішення синоду УПЦ МП не має для нас канонічної сили. Нічого, що робило б нас незаконними або розкольниками”, – наголосив Симеон.

Читайте також:
На Вінниччині три парафії УПЦ МП перейшли до Православної церкви України

Статут – на потім: стали відомі подробиці виборів на Об’єднавчому соборі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.